Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tentamen achter de laptop

Tentamen achter de laptop

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. Het is de eerste keer dat studenten in het MECC, de centrale toetslocatie van de Universiteit Maastricht, digitaal een toets maken. Afgelopen vrijdagmiddag bogen zich daar ruim achthonderd tweedejaars van de School of Business and Economics over het tentamen Quantitative Methods III. Zo’n vijftig van hen namen plaats achter een laptop voor een digitale versie.

Aanleiding is een vraag vanuit de faculteiten in Randwyck. De faculteit Health Medicine and Life sciences toetst haar studenten na sommige blokken al digitaal in de eigen computerruimtes. Dat gaat prima, maar echt praktisch is het niet, zegt Joost Dijkstra, beleidsmedewerker en betrokken bij de toetsing binnen de UM. “De toetsing gebeurt in twee shifts omdat de ruimte niet groot genoeg is.” Daarom kijkt de universiteit naar alternatieven zoals het MECC.
De proef die vrijdag plaatsvond – het is toeval dat SBE-studenten zijn uitgekozen – was een technische check. Kan het netwerk van het MECC het aan? Hapert de wifi niet? Houden de gehuurde laptops het vol? Het is een proef, maar wel een waarvan het resultaat gewoon meetelt. Voor meerkeuzetoetsen, zoals bij Quantitative Methods III is er ook niet meteen een duidelijke meerwaarde, zegt Dijkstra. Is het wel goedkoper? Je hebt immers geen transport- of drukkosten meer. “Dat weet ik niet en dat is ook niet de insteek. Het gaat ons om het verbeteren van de kwaliteit. Een computer heeft onderwijskundig meer te bieden, denk aan filmpjes of het stapsgewijs laten verschijnen van informatie. En bij open vragen heeft de student het voordeel dat hij kan redigeren, waardoor het niet zo’n brij aan strepen en pijltjes wordt. Bovendien hoeft de docent geen onleesbare handschriften uit te pluizen.”

In de Westhal worden vrijdagochtend alle voorbereidingen getroffen. Stroomkabels worden netjes afgeplakt op de vloer. Niemand mag struikelen. Die kabels hadden ze liever niet gehad, maar “studenten moeten hun toets kunnen maken zonder stress over accu’s die het misschien niet redden”, zegt Dijkstra.
De vijftig ‘proefpersonen’ volgen de specialisatie Emerging Markets, vertelt SBE-examencoördinator Caroline Kortbeek. Om onzekere, teleurgestelde of boze studenten tegemoet te komen, krijgen allen – “voor het geval ze deze toch liever willen gebruiken” – ook een papieren versie. “Maar we vragen hen wel om het eerst te proberen op de computer.”
Als de toets is afgelopen, meldt Kortbeek dat alles prima is verlopen. “Nu is het afwachten hoe de studenten de toets evalueren. Uiteindelijk heeft de hele groep de antwoorden gewoon op de computer ingevuld. Wel gebruikte een deel de papieren versie als back up, waarschijnlijk om bepaalde tabellen te bekijken.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)