Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Miljoenenclaim om bindend studieadvies

Miljoenenclaim om bindend studieadvies

Photographer:Fotograaf: Archief UK

NEDERLAND. Bijna tweehonderd voormalige studenten willen een schadevergoeding van hun universiteit of hogeschool omdat ze zijn weggestuurd in het tweede studiejaar. De claim kan het hoger onderwijs een paar miljoen euro kosten.

Weggestuurde studenten van 22 hogescholen en universiteiten hebben zich gemeld bij het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR), vertelt voorzitter Laura Jacobs. Het LSR wil met deze onderwijsinstellingen om de tafel.

Vorig jaar meldde het HOP dat hogescholen en universiteiten massaal de wet overtraden met hun bindend studieadvies: ze stuurden ook tweedejaars studenten weg terwijl dat van de rechter helemaal niet mocht.

Zodra dit nieuws naar buiten kwam, riep het rechtsbureau gedupeerden op om zich te melden. Universiteiten en hogescholen pasten intussen hun regelingen aan, maar voor sommige studenten kwam dit te laat.

Enkele tientallen studenten hebben hun opleiding gevraagd om hen opnieuw in te schrijven. De meesten zijn inderdaad weer toegelaten, zegt Jacobs. Anderen zijn afgewezen en vechten dat oordeel nog aan.

Maar veel studenten zijn allang iets anders gaan doen en willen alleen een schadevergoeding. “We hebben tegen hen gezegd dat zoiets niet in een half jaar geregeld is”, zegt Jacobs. “Het is een grote groep, we kijken hoe we dit het best kunnen aanpakken.” Over de hoogte van de schadevergoeding wil ze nog niets zeggen.

Overweegt ze een beroep te doen op de letselschaderegeling? In principe kun je bij de rechter zo’n twintigduizend euro schadevergoeding krijgen voor één jaar studievertraging. Dan zou de totale vergoeding in de miljoenen lopen. “Maar het bedrag wordt misschien lager als je een nieuwe studie bent gaan doen of een baan hebt gevonden”, zegt Jacobs.

Hadden de studenten niet gewoon harder moeten studeren? “Misschien wel, maar daar gaat het niet om”, zegt Jacobs. “Het is bizar dat de wet niet goed is toegepast. Er lagen al uitspraken van de rechter die dat aantoonden.”

Het LSR heeft bij universiteiten en hogescholen een verzoek om informatie ingediend over de bsa-regelingen in het verleden. Ze krijgt hulp van ‘huisadvocaten’ die het rechtsbureau zullen bijstaan als het tot een rechtszaak komt. (HOP)

Categories:Categorieën:
Tags:
bsa

CommentsReacties

2017-02-01: g.van eys
Aan de ene kant moeten de universiteiten gewoon zorgen dat ze hun zaken juridisch op orde hebben. Het moet voor een universiteit mogelijk zijn een bindend advies te geven.
Aan de andere kant zijn er op de universiteit nogal wat studenten die daar gewoon niet thuis horen. Ze hebben niet de kwaliteiten die je van een aankomende academicus mag verwachten. Dat is het gevolg van het idee dat je het in onze samenleving verder schopt naarmate je beter opgeleid bent. Ik denk dat de de samenleving, die voor de universiteiten betaald, meer gebaat is bij kleinere maar excellente universiteiten. Grootschaligheid betekent verwatering van kwaliteit.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)