Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Stormloop op dies-kaartjes

MAASTRICHT. “Het leek wel een concert van Adele, zo snel ging het met de aanmeldingen voor de diesviering in het Vrijthoftheater.” Julienne Erckens, ‘event manager’ bij de afdeling marketing en communicatie, is al weken bezig met de voorbereidingen. En niet als enige. Want er staan straks wel een huidig en een voormalig staatshoofd op de stoep.

Zoiets is nog niet eerder voorgekomen. En dus gaan ze op de Berg in de hoogste versnelling. Er zal veel (buitenlandse) pers op afkomen. En hoe moet het met de beveiliging? Welke protocollaire eisen zijn er? Een zittend staatshoofd (de Duitse president Gauck) heeft voorrang op een voormalig staatshoofd (prinses Beatrix), hoe regel je dat een beetje elegant?

Het ontvangen van hoogwaardigheidsbekleders; daarvoor heeft de UM bij toeval een ervaringsdeskundige in huis. Jos Kievits, directeur fondsenwerving en alumnirelaties, was vroeger kabinetschef bij de commissaris van de koning, de ‘gouverneur’, en heeft dus eerder hoog bezoek mogen organiseren. Het eerste wat hij deed was “contact opnemen met de mensen van Gauck. Wat willen ze, bevalt het programma ze?” Inmiddels is er al een Duitse delegatie langs geweest, en eentje van het Koninklijk Huis, om alle details van het bezoek door te nemen. Kievits: “Die Duitsers doen dat heel netjes en correct, ze laten ons veel ruimte, het is jullie feestje, zeggen ze. Bij de provincie heb ik ooit een bezoek van George W. Bush meegemaakt. Nou, die Amerikanen pakken het anders aan, die nemen gewoon je land over.”

De organisatie is extra complex omdat Gauck hier mede is in verband met ‘Europe Calling’, het feestprogramma van provincie en gemeente rond 25 jaar Verdrag van Maastricht. De president wilde met jonge mensen praten: dat gebeurt nu in het kader van YO!Fest, in Filmhuis Lumière. De UM-gebouwen zitten niet in het programma. Maar ja, hij is hier voor een UM-feestje, spreekt met UM-studenten, en, zegt Erckens, “dan moet ook wel zichtbaar zijn dat ze van de UM zijn”. Dus: naambordjes met logo, en verticale banners rond de tafel waar Gauck met de 18 studenten in gesprek gaat. En ja, de namen van deze studenten, allemaal maatschappelijk actief overigens, zijn doorgegeven aan ‘Berlijn’.

En iedereen wordt gescreend, ook de mensen die later in het Vrijthoftheater het programma bijwonen. Nog nooit was het nodig om bij de aanmelding voor een diesviering een BSN- en een paspoortnummer in te vullen. Nu wel. Bij binnenkomst straks in het theater moet een identiteitsbewijs worden getoond. Alleen, de stoet van hoogleraren kun je niet vragen of ze allemaal een pasje in de lucht willen houden. Zij krijgen dus een gekleurd polsbandje.

Er gaan 850 mensen in de zaal – normaal meer, maar de voorste drie rijen zijn weggehaald om de hoge gasten wat meer ruimte te geven en de trap naar het podium minder steil te maken. Veel studenten in de zaal deze keer, 364; normaal is er maar een handjevol. Nu zijn er 98 Duitsers, 255 Nederlanders en een paar Belgen, meldt Erckens. De bondspresident zal zijn diesrede in het Duits uitspreken: er zijn dus tolken ingehuurd maar die kunnen niet de hele zaal bedienen want er zijn maar 300 ‘oortjes’ beschikbaar voor de simultaanvertaling. Gauck zelf zit vooraan in het midden: achter hem wordt een plaats vrijgehouden voor een ‘fluistertolk’, die zo nodig het Engels vertaalt.

Tijdens de bijeenkomst wordt er gefilmd, voor een livestream op de UM-site en wellicht op de schermen in de facultaire gebouwen. Mag de eerste rij gefilmd worden? Misschien zitten ze te gapen, of doen ze een dutje. Het is nagevraagd. Noch de entourage van Gauck, noch die van Beatrix had bezwaar.

Hoezo Gauck, hoezo Beatrix?

Het begon allemaal bij de vorige rector, Luc Soete. Die introduceerde in 2013 iets nieuws: studenten in de universiteitsraad mochten voortaan kandidaten voor de uit te reiken eredoctoraten voordragen. Maatschappelijke eredoctoraten, niet de strikt wetenschappelijke, want daar gaan de faculteiten over. “Daar kwamen vier of vijf namen uit”, herinnert Soete zich, onder wie Jimmy Wales van Wikipedia, en Joachim Gauck, president van Duitsland. Voorgedragen door de Duitse studenten in de raad. Die namen vielen goed bij het college van bestuur en het college van decanen. Wales werd vervolgens tijdens de dies natalis van januari 2014 gelauwerd, Gauck daarentegen had een lastige agenda: 2015 lukte niet, 2016, bij het 40-jarig jubileum van de UM, evenmin. Soete: “Toen kwam de entourage van Gauck met de suggestie het te koppelen aan de herdenking van het Verdrag van Maastricht. Dat hebben we besproken met Theo Bovens, de commissaris van de koning (de gouverneur), want de provincie speelt een grote rol bij die herdenking, waarna uiteindelijk de zevende februari 2017 is gekozen.”

Gauck was dus meer dan oké; voor een actieve politicus gold dat niet. Soete: “Angela Merkel kreeg eind 2013 een eredoctoraat in Nijmegen, maar wij wilden geen figuur die echt politieke macht vertegenwoordigt. Dan krijgt zo’n eredoctoraat een politieke lading.”

En hoe is prinses Beatrix in het programma terechtgekomen? Soete: “We hadden Willem-Alexander en Máxima graag bij ons 40-jarig jubileum in 2016 willen hebben, maar gouverneur Bovens suggereerde dat 50 jaar daar eigenlijk een beter moment voor was. Het is de provincie die het koningshuis uitnodigt. Maar waarom niet prinses Beatrix gevraagd? Die was als koningin bij ons 25-jarig jubileum geweest en ook bij de ondertekening van het Verdrag van Maastricht. Dat vonden we een goed idee.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)