Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De zaak van de verdwenen mezen

De zaak van de verdwenen mezen

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Vorige week meldde ik dat de Tuinvogeltelling 2017 in mijn Bieslandse tuin dramatisch verliep. Ik zette mij voor het keukenraam neer om een half uur lang een keur aan vogels waar te nemen. Slechts een onhandige merelman probeerde klapwiekend wat substantie uit de vogelpindakaaspot los te krijgen. In een boom zat een houtduif die dacht dat hij een half uur stil moest zitten om mijn werk te vergemakkelijken. Vooral de afwezigheid van mezen was schokkend. Het bleek dat in heel Nederland minder vogels in de tuin waren gezien. In het bijzonder mezen: zo’n 20 procent minder dan in 2016. Elders in Europa is hetzelfde verschijnsel waargenomen.

Weten de experts oorzaken aan te wijzen voor dit opmerkelijk fenomeen? Ze noemen er drie. Om te beginnen zijn er uit het oosten en noorden van Europa minder trekkende mezen aan komen vliegen. Wellicht was het voorjaar te nat om een uitbundig broedseizoen mogelijk te maken. En ten slotte: het najaar van 2016 was aangenaam genoeg om de mezen in bossen en de vrije natuur voldoende voedsel te garanderen. Het klinkt overtuigend, zoal niet aannemelijk.

Klopt mijn verbazing en die van vele anderen dat de uittocht van de mezen uit de stadstuinen voor het eerst in december is waargenomen? Over onze tuin kan ik vrij precies zijn. Op 1 januari ging ik kijken of de vogelpindakaaspot vernieuwd moest worden. Meestal is dat na een of twee weken nodig. Al op die zondag en tot op heden wordt er niet meer uit de pot gesnoept. Die ene merel daargelaten. Onze mezen zijn er tussen Kerstmis en Nieuwjaar van door gegaan. Kunnen de drie gegeven verklaringen de specifieke Bieslandse situatie verklaren? Nee, luidt het antwoord in twee gevallen. Noch de najaarstrek noch het broedseizoen is een argument om een verdwijning rond Nieuwjaar aannemelijk te maken. Wel is het zo dat de aanwezigheid van voedsel in de vrije natuur een alternatief is voor de mezen áls ze eenmaal op de vlucht zijn geslagen.

Wat wil de mees: nestkasten, voedsel en veiligheid. Zo schrijft Koos Dijksterhuis in Trouw in zijn Natuurdagboek op 31 januari. Rond Nieuwjaar 2017 zijn de mezen verontrust door de onze luidruchtige feestjes. Ze kwamen niet terug omdat er genoeg eten elders was. Dat is mijn zet op het schaakbord van de oorzakelijkheid. Nu u weer!

Hans Philipsen

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: