Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Grote rampen en contraterrorisme

Grote rampen en contraterrorisme

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik heb een suggestie. Zullen we voortaan maar geen presidenten en voormalige koninginnen uitnodigen op ons verjaardagsfeestje? Het is niet goed voor de bloeddruk van onze leiders, en die moeten nog langer mee, vermoed ik. Wat te denken van het volgende tafereel, een van de afgelopen dagen in de aanloop naar de diesviering. Plaats van handeling: een leeg vergaderzaaltje op de Berg. Aanwezig: Germanicus, uiteraard, mevr. Lichtschicht, uiteraard, en meneer Boss, ook uiteraard. Dan nog de nieuwe woordvoerder annex issue- annex crisismanager Gert, en onze universitaire veiligheidsman Paul. Hij is van de voorbereiding op calamiteiten.

Ze beginnen met een oefeningetje. Hij heeft een keukentrapje meegenomen. “Dame en heren, casus numero uno. U, Germanicus staat straks op de trap van het theater om de Duitse president welkom te heten, de man stapt uit zijn limousine, u doet een stap naar voren, dan klinkt er een ijselijke kreet van een demonstrant ergens op het Vrijthof die roept dat-ie zijn fiets terug wil. U, Germanicus, mist van schrik een trede en valt languit over de bordestrap naar beneden…

Germanicus begint benauwd te kijken, veiligheids-Paul vervolgt: “…en dus: paniek!!, de heer Gauck wordt door zijn veiligheidsmensen terug in de auto geduwd, maar wat doen we met onze eigen UM-president, met u, Germanicus? Dat gaan we dus even oefenen.”

Hij vouwt het keukentrapje open, “moes iech op das kienderding?”sputtert Germanicus, maar de rectrix moedigt hem aan, “kom op Germie! Je kunt het!!” Ze is van nature van de positieve insteek. Altijd. Germanicus werpt haar een vermoeide blik toe, maar doet wat hem wordt gevraagd en klimt het trapje op. Veiligheids-Paul posteert zich erachter en net als de voorzitter het hoogste treetje heeft bereikt geeft hij hem met een zacht gemompeld “sorry, het is voor de goede zaak” een venijnige duw.

Donnerwetter” en andere kreten van afschuw klinken. Op zo’n moment, lezers, zie je wat de mensen waard zijn. Want wie vangt de omvangrijke Germanicus op? Niet heer Boss, die zit net het bonnetje voor het keukentrapje te controleren. Niet mevr. Lichtschicht, die doet haar naam eer aan en rent als een speer naar de andere hoek van de kamer onder de uitroep dat ze “te jong is om te sterven”. Dus wie blijft er over? Juist, issue- annex crisismanager Gert. Je ziet hem in een split second denken: “Dit is een issue, en als de man zijn nek breekt hebben we crisis. Dat staat allemaal in mijn functieomschrijving. Ik word hiervoor betaald.” Hij duikt naar voren, knielt op handen en voeten bij het trapje en laat Germanicus op zijn brede rug landen.

Opluchting alom. Germanicus slaat het stof van zijn broek, lacht als een boer met kiespijn en besluit in stilte dat veiligheids-Paul nog vóór de opening van het academisch jaar wordt weggepromoveerd naar een afgelegen campus, Venlo of zo. Heerlen kan ook, die doen aan smart services, daar kunnen ze vast wel wat calamiteitenoefeningen gebruiken. Dan aarzelt hij inwendig: blijft er wel genoeg deskundigheid in huis?

Hij consulteert heer Boss, en die stelt hem gerust. Zojuist heeft hij een nieuwe baas bij Facility Services aangesteld. De dienst gaat over vastgoed, receptionisten, catering en zo. De man heet Kuil en komt van de politie. Hij is zelfs ‘Nationaal Commandant Ondersteuning voor de Politie, een stafonderdeel dat ingezet wordt bij grote rampen en contraterrorisme’. Het staat in een mededeling van het College van Bestuur, Boss heeft het er zelf ingezet en duwt het nu zijn voorzitter onder de neus. Germanicus’ gezicht licht op, “das iest gerade was wai brauchten! Toll, main lieber Nieck!”

Albert Bergbroeder

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: