Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Onsuccesvol stoppen

Onsuccesvol stoppen

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Doen we mee of doen we niet mee? We, dat is natuurlijk onze prachtuniversiteit. Waaraan meedoen? Nou, met een onderzoek dat ze aan de overkant (voor ons Bergbewoners althans, Randwijck dus) hebben opgezet om mensen te bewegen om met roken te stoppen. Het is u natuurlijk niet opgevallen want het bericht kwam door op 6 januari en toen lagen we met z’n allen nog lekker in bed uit te buiken van de oliebollen. Het ging erover dat UM-onderzoekers bedrijven en instellingen zoeken om een stoppen-met-rokenprogramma te beginnen. Ze hebben er al heel veel, het Radboud UMC bijvoorbeeld, de Provincie Limburg, de agrarische coöperatie Vitelia. HR-manager Loes Kessels aldaar zegt dat “Vitelia het roken een gemeenschappelijke uitdaging heeft gemaakt van werkgever en werknemer”. Ze zal wel het stoppen met roken bedoelen maar soit, ze hebben daar in ieder geval weer een uitdaging. En die wil ik hier ook, maar ik geloof dat de UM zelf niet meedoet. En dat is heel jammer want de deelnemers krijgen er dus centjes voor! Dat is zelfs de clou van het onderzoek. Niet voor niets luidt de kop boven het bericht: Een cadeaubon van de baas als je stopt met roken. (In het bericht gaat het vervolgens weer over “succesvol stoppen met roken”. Kan dat ook onsuccesvol? Noem je het dan nog stoppen? “Ja meneer, ik rook nog steeds, ik ben onsuccesvol gestopt.” Wie schrijft dat soort onzintaal toch?)

Ze gaan dus kijken of het werkt, of je eerder stopt met roken als je er geld voor krijgt. Niet niks hoor, wel 350 euro, in stukjes verdeeld over een jaar, de laatste 200 krijgen ze een jaar na het begin van de trainingen. 

Kijk, daar kun je toch aardig van uit eten, dacht ik zo, of een gezellig weekendje weg met twee. Ik vertelde dit dus aan de vrouw, maar die antwoordde met een verbaasd: “Maar Albert, jij rookt toch helemaal niet?”

Verrek, dacht ik, dat is waar! Ik leef zo gezond als een vis, elke dag op het fietsje heen en weer van De Heeg naar de Berg en vice versa, veel broccoli en wekelijks meehupsen met de Health&Fitnesstrein, weinig alcohol ook want daar krijgt een mens maar hoofdpijn van, kortom, de ideale werknemer. Ook blijkens de onderzoekers trouwens, die gaan ook kijken naar de economische effecten van het stoppen met roken, want rokers verzuimen anderhalf keer meer dan niet-rokers, zeggen ze. “Rokende werknemers zijn een kostenpost.”

Hatsekiedee, nou hoort u het eens van een ander! Niet alleen dat ze vaak ziek zijn, ik ken nog een ander verzuim, de frequente uitstapjes naar buiten, waar ze pal voor de deur van het pand hun dosis scoren. Waar is Jan? Jan staat weer buiten. Met Marie en Piet. Gezellig. “Productieverlies”, noemen de onderzoekers dat.

Goed, die lieve rokende collega’s krijgen straks een leuk bedrag als ze stoppen. Het is ze gegund hoor, maar het wringt toch ook een beetje. Want wie wil zo’n cadeautje nou niet? Kun je geen douceurtje krijgen als je juist géén verslaving hebt? Hebben we daar met z’n allen al die jaren zo ons best voor gedaan, om niet te roken, te drinken, te spuiten? En dan toch naast de prijzen grijpen? Het is onrecht, meneer!

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: