Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ga je ook mee ‘radje draaien’ in De Uni?”

“Ga je ook mee ‘radje draaien’ in De Uni?”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Prof. Ilja Arts aan tafel bij Onafhankelijk Damesdispuut ExpresZo

"Dit is het culinairste wat ik in drie jaar heb gemaakt", kondigt gastvrouw Roos Klomberg aan met een tevreden blik op de courgette-avocadosoep, de tagliatelle en de zalm. "En mooi op tijd: zeven uur, alles is klaar." Eva van de Walle staat al op de uitkijk, mochten ze de bel niet horen. Maar het opdienen moet nog even wachten, hoogleraar Ilja Arts kan het huis niet vinden. "De nummering hier is heel raar", verzucht ze als ze tien minuten later binnen komt. "Nummer 29 ligt niet tegenover 28, maar in een ander deel van de straat."

Wat Arts doet, willen de studenten graag weten. Dat is een mondvol. “Ik ben hoogleraar moleculaire epidemiologie van chronische ziekten en wetenschappelijk directeur van het nieuwe instituut Maastricht Centre for Systems Biology (MaCSBio).” "Heb je dat?" vraagt Van de Walle lachend aan de verslaggever. Op verzoek legt Arts uit wat het precies inhoudt. “We bouwen een virtuele mens. Daar komt veel wiskunde en biologie bij kijken. Het idee is dat we straks met een druk op de knop kunnen zien wat de invloed van een gebeurtenis is op het lichaam.” “Kun je dan ook op die manier experimentele medicijnen uitproberen?”, vraagt Amy Bouman. “Het ligt nog in de verre toekomst, maar uiteindelijk wel ja”, zegt Arts. De studenten zijn onder de indruk. “Wow”, klinkt het aan alle kanten.

Andersom is Arts ook nieuwsgierig. “Ik heb in Wageningen gestudeerd, dus ik weet helemaal niets van het studentenleven in Maastricht. Wat kenmerkt ExpresZo?” "Wij zijn een van de weinige disputen die geen vaste kroeg hebben om te borrelen", vertelt Klomberg. "Je gaat dan een contract aan waardoor je verplicht bent om een bepaald aantal uren in die kroeg door te brengen. Wij bepalen liever per avond waar we zin in hebben.” Ook typisch: iedere dispuutsavond begint met een activiteit, van kickboksen tot mediteren. "We zitten ook graag bij iemand thuis, zo kun je tenminste een gesprek voeren en leer je elkaar echt goed kennen", voegt Evi Groenhuijzen toe.

Van de Walle ruimt de soepborden op, het is tijd voor het hoofdgerecht van pasta met zalm en kruidensaus. Met enige moeite perst ze zich tussen een stoel en de kast. “Past nog net. Ik moest maar niet meer drinken.” “Wat ga je vanavond dan doen?”, vraagt Klomberg. “Studeren”, zegt Van de Walle met een onschuldige blik. De dertien dispuutsleden houden wel van een borrel, het nieuwe bestuur heeft na de wissel afgelopen week meteen de bijnaam ‘champagnebestuur’ gekregen. "De meeste studenten gaan op woensdag en donderdag uit, voor ons is iedere avond een stapavond", lacht Van de Walle, die even later prompt Arts meevraagt om 'radje te draaien' bij studentencafé De Uni. "Als je rood draait moet je je drankjes gewoon betalen, draai je groen dan betaal je maar 1 euro", legt ze uit. Arts bedankt vriendelijk.

Het toetje – een zelfgebakken brownie met vanilleijs – komt op tafel. Hoe word je eigenlijk hoogleraar, vragen de studenten zich af. Arts legt het traject uit – van promovendus naar post-doc, naar universitair docent en zo verder. “Het is geen gewone baan: je blijft het voor de rest van je leven en hebt een titel.” Bouman, die aan de Hotelschool studeert en net terug is van een stage bij een hotel in Londen, vertelt over een gast die ze per ongeluk als ‘meneer’ had ingeschreven. “Maar hij was een proféssor, dat wilde hij er per se bij hebben.” Arts lacht. “Ik hecht daar totaal niet aan. In het begin vond ik het ook heel raar klinken. Ik doe gewoon wat ik het allerliefste doe.”

Klomberg schenkt koffie voor de liefhebbers uit haar Nespresso-apparaat. Gekregen van een vriend die naar Zuid-Amerika ging en z'n spullen moest achterlaten, net als de trui die nu haar lievelingstrui is, een yogabal en een gitaar. "Ik denk erover die te verkopen", zegt ze als Arts haar vraagt of ze 'm bespeelt. "Ik wilde kijken of ik het leuk vond, maar ik doe het nooit." Bouman blijkt interesse te hebben. Van de Walle kijkt haar verbaasd aan: "Speel jij gitaar dan?" Groenhuijzen grinnikt. "En dan hebben we net zitten op te scheppen dat we elkaar zo goed kennen."

"Gaan jullie stemmen?", vraagt Van de Walle opeens. Ze blijkt die dag de Stemwijzer in te hebben gevuld. Met een beteuterd gezicht: "50Plus stond bovenaan." Klomberg barst in lachen uit. "Je hebt een oude ziel", plaagt ze. Zij en Groenhuijzen gaan zeker stemmen. Bouman weet het nog niet. "Ik heb gewoon niks met politiek. Moet ik dan maar lukraak op de uitslag van de Stemwijzer stemmen?" "Dat is beter dan niet stemmen", zegt Arts. Klomberg valt haar bij. Gepassioneerd vertelt ze over de Niet Stemmers-partij van advocaat Peter Plasman van wie ze laatst een lezing heeft gehad. "Alle 150 zetels worden verdeeld onder de partijen, ook al stemt een kwart van de mensen niet. Dan gaat je stem dus eigenlijk naar hen allemaal, inclusief de PVV." "Dat wist ik niet", zegt Bouman. Enigszins verontwaardigd: "Dat zouden ze je moeten leren bij maatschappijleer."

Ilja Arts * 46 * hoogleraar moleculaire epidemiologie van chronische ziekten * woont in Maastricht

Roos Klomberg * 20 * derdejaars European Law * lid ExpresZo

Eva van de Walle * 19 * tweedejaars psychologie * voorzitter ExpresZo

Evi Groenhuijzen * 18 * aankomend student Biomedical Sciences * lid ExpresZo

Amy Bouman * 20 * derdejaars Hotel Management School Maastricht * penningmeester ExpresZo

Score (max vijf sterren), gegeven door prof. Arts:

Gastvrijheid: vijf sterren “Meer dan vijf sterren eigenlijk”

Eten: vijf sterren

Properheid: 4,5 ster “De kamer was perfect, de wc iets minder"

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)