Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Ik lig niet wakker, ik ben vooral wakker"

"Ik lig niet wakker, ik ben vooral wakker"

Photographer:Fotograaf: Arjan Krijntjes

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Bart Offermans (Maastricht, 1989)/ vijfdejaars geneeskunde, stadsprins van Sittard/ samenwonend met Susanne/ woont in Sittard

Dat pak is een rib uit mijn lijf. Niet uit míjn lijf, maar dat van mijn ouders [grinnikt]. De naaister die al jaren het pak van de stadsprinsen maakt, woont bij ons om de hoek. Omdat het tot 7 januari – toen pas werd publiekelijk bekend gemaakt dat ik de nieuwe stadsprins van Sittard ben – een geheim moest blijven, namen we de auto voor de pasmomenten bij de naaister thuis. Stel je voor dat iemand ons zag. Mijn pak is zilverkleurig met zwart, voor het eerst in de geschiedenis van onze carnavalsvereniging. Daar heb ik zelf voor gekozen. Ik vind het wel symbolisch voor de harmonie waarin ik drum. De harmonie heet Sint Joseph en de bijnaam is ‘De Paek’. Er wordt verteld dat bij de oprichting veel schoenmakers lid waren, zij waren het die de zoolranden pikzwart maakten, paeksjwart.
Waar schaam je je voor? [Stilte]. Ik kan redelijk spreken, bereid me voor, zoek altijd wel iets op over de organisatie waar ik als prins naartoe ga. Maar hoor ik mijzelf achteraf terug op een filmpje, dan moet ik soms even slikken. Al die stopwoordjes, tig keer ‘uh’, of als ik zeg dat ik het kort ga houden en het vervolgens niet kort houd.
Chirurg of huisarts? Ik wil iets snijdends gaan doen, urologie bijvoorbeeld. Als uroloog stel je diagnoses en voer je ook operatieve behandelingen uit, kleine en grote. Mijn eerste coschap was snijdend, ik vond het meteen fantastisch.
Ik bid tot… Niet. Ik ben ook niet gedoopt, maar ik heb respect voor mensen die vinden dat de kerk in hun leven past.
Heb je ooit iets gedaan wat je vader heeft verboden? Ik denk het niet, ik was best een braaf kind. Ik kon samen met mijn oudere broer wel druk zijn, maar we waren mijn ouders niet tot last. Vorige week vond mijn vader dat ik beter niet op stap kon gaan omdat het mijn enige vrije dag was tot 1 maart. Een goedbedoeld advies, maar ik heb niet naar hem geluisterd [lacht].
Waar lig je ’s nachts wakker van? Ik lig niet wakker, ik ben vooral wakker. Ik heb een druk schema, al sinds de dag dat ik officieel ben geïnstalleerd, op 21 januari. De volgende dag was het meteen volle bak tijdens de receptie bij mijn ouders thuis – het huis van mij en Suus is daar te klein voor. Ik liep toen nog een coschap oogheelkunde, nou, die maandag heb ik me ziek gemeld, maar dat begrepen ze wel. Oogheelkunde heb ik eind januari afgerond. Het volgende coschap begint pas na de carnaval. Die vrije periode heb ik heel goed met de universiteit kunnen regelen. Vorig jaar zaten mijn vader en ik met de planner van de faculteit rond de tafel, maar we mochten de reden niet vertellen. Lastig. Uiteindelijk hebben we het voorgelegd aan de vertrouwenspersoon en heeft zij groen licht gegeven. [Even later], over dat niet kunnen slapen: in de tijd dat ik het prinsenpak moest passen bij de naaister heb ik af en toe wakker gelegen. Gezonde spanning. Daar stond ik in vol ornaat voor de spiegel en dacht ik: ‘Bart, het gaat écht gebeuren’.
Beste vak op school: Ik was niet zo’n hoogvlieger. Ik ben biometrie gaan studeren aan de hogeschool in Heerlen, dat paste wel bij mijn vakkenpakket met natuurkunde, biologie en scheikunde. Het is een technische opleiding, je leert medische apparatuur, zoals een hartslagmeter, te ontwikkelen. Ik ben daarna geneeskunde gaan studeren, hoewel ik daarover heb getwijfeld. Wilde ik het echt en zou ik het aankunnen? Eenmaal begonnen was ik tien keer gemotiveerder dan op de hogeschool.
Grootste verdriet: Er zijn mensen die ik graag bij dit feest hadden willen hebben: mijn oma en een oom van Suus, echt een carnavalsgek die het fantastisch had gevonden. Vier jaar geleden is hij overleden aan nierkanker. We hadden een goede band. Net als ik speelde hij bij de harmonie. Ik heb zijn trommel en stokken gekregen, een ontzettend mooi gebaar.
Doe je iets bijzonders voor je gezondheid? Met weinig nachtrust moet je zorgen dat je fit blijft. Ik probeer zo’n drie keer per week te wielrennen op de fietstrainer, in de kelder. Wat eten betreft wil ik in deze periode niet alleen maar aan de friet of uit eten. Ik probeer vaker iets te regelen met mijn ouders. Ook koken Suus of ik ’s ochtends zodat we het ’s avonds alleen maar hoeven op te warmen.
Carnavalsverenigingen in Limburg: ze nemen zichzelf veel te serieus. Het is een spel dat je speelt en alleen als het goed en serieus wordt gespeeld, heeft het een bepaalde uitstraling. Limburg telt veel prinsen en prinsessen; in een stad als Sittard hebben zelfs buurten hun eigen prins. De een pakt het serieuzer aan dan de ander. Als ik naar De Marotte [stadscarnavalsvereniging Sittard] kijk, besef ik maar weer wat voor gigantische onderneming het is. Alles loopt gesmeerd, ik krijg iedere dag een berichtje waarin staat hoe laat ik moet klaarstaan en wat ik kan verwachten. Ik word met de auto opgehaald, begeleid door de voorzitter, en weer teruggebracht. Ja, respect voor de mensen die zich zo inzetten.
Grote liefde: Susanne, met wie ik 6,5 jaar samen ben. Ik heb haar leren kennen via de harmonie, zij speelt saxofoon. Samen halen we veel voldoening uit de muziek. We zijn zelfs met z’n allen op concertreis gegaan naar China, mooi om dat samen te beleven. Ook met z’n tweeën kunnen we veel lol hebben. Waarin we verschillen? Ik kan nog wel eens chaotisch zijn terwijl zij heel gestructureerd is, een lopende agenda.
Wie of wat is Vrow Wielemösj? Die pop die op het Vrijthof hangt? Niet? O, is dat het Mooswief? Zij wordt weer omlaag gehaald als de carnaval voorbij is. Wij hebben een eigen traditie, maske begrave. Op dinsdagavond lopen we gezamenlijk van de Sittardse Markt naar de Kollenberg waar het masker, een symbool voor carnaval, wordt begraven.
Aan welk voorwerp ben je het meest gehecht? Poeh, mijn telefoon? Klinkt afgezaagd hè? Ik heb op het moment een dagtaak aan het bijhouden van mijn facebookpagina. Mijn broer maakt vlogjes, korte filmpjes waarin hij een kijkje achter de schermen geeft, waarop ik dan weer reacties krijg. Zelfs van studiegenoten – van studenten van boven de rivieren had ik niet verwacht dat ze iets met carnaval hebben – krijg ik leuke berichtjes.

Vlogs over het prinsschap van Bart, gemaakt door zijn broer Thijs Offermans

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)