Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Match: student zet zijn kennis in voor stad

Project van gemeente en UM

MAASTRICHT. Buitenlandse studenten die computerles geven aan wijkbewoners in Witte Vrouwenveld en tegelijkertijd hun kennis van de Nederlandse taal kunnen opvijzelen. Geneeskundestudenten, lid van de Taskforce QRS (Qualitative Resuscitation by Students), die reanimatielessen verzorgen op middelbare scholen. Het zijn slechts twee voorbeelden van Maastrichtse studenten die zich inzetten voor de samenleving.

Maar dat mogen er nog veel meer worden, vinden gemeente en universiteit. Lang niet altijd weten studenten en bewoners elkaar te vinden. Daarom richtten zij afgelopen woensdag Match op, een actieprogramma van Student en Stad dat de bestaande vrijwilligersprojecten in kaart gaat brengen, kijkt waar studenten ontbreken, en onderzoekt waar in de stad studenten praktische hulp zouden kunnen bieden, bijvoorbeeld als het gaat om grootsteedse problemen als laaggeletterdheid, leerachterstanden bij jongeren, obesitas, stille armoede. Doel is om de leefbaarheid en de integratie te vergroten en de kloof tussen bewoners en studenten te verkleinen.

Match wil vraag en aanbod bij elkaar brengen en zal een methode ontwikkelen die de student gemakkelijk koppelt aan maatschappelijke initiatieven. Het past binnen het nieuwe strategische programma van de UM Community at the Core: studenten verbinden aan de plaatselijke gemeenschap. Bewonersorganisaties, woningcorporaties en vrijwilligersorganisatie Trajekt staan positief tegenover het voorstel en willen graag meedenken, aldus het persbericht.

De pilot kost 160 duizend euro -  gemeente en UM betalen ieder de helft.  Concreet gaat daarvoor een projectleider met een klein team aan het werk. In augustus 2017 worden de eerste bevindingen geëvalueerd.

 

 

Meer informatie op www.maastrichtuniversity.nl/match

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)