Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ondertussen in Nederland

Ondertussen in Nederland

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Op de valreep van het seizoen toch nog de griep gekregen. Koortsig, spierpijn, keelpijn, een hoofd vol afvalstoffen. Die kozen tot mijn verbazing deze keer vooral mijn ogen om het lichaam te verlaten. Ik zie overigens nauwelijks wat ik typ. Van de wereld heb ik de laatste dagen niet veel mee gekregen. Volgens Trump schijnt er in Zweden iets vreselijks te zijn gebeurd. Ik beperk me tot een paar Nederlandse kwesties die niet konden wachten tot ik beter zou zijn.

SPIJKENISSE. Daar, onder de rook van Rotterdam voltrok zich een klassieke paradox. Wilders zou zijn verkiezingscampagne te midden van het onvervalst eigen Nederlandse volk starten. Ver is hij niet gekomen omdat vooral de buitenlandse pers uit Amerika, Duitsland, Engeland en Frankrijk wilde weten hoe onze blonde voorman ten strijde zou trekken. Wilders heeft in Spijkenisse geen meters gemaakt. En vooral Engels gesproken. Young scum in the streets, zal ik maar zeggen. De grote anti-globalist die Nederland weer aan de Nederlanders gaat geven, roert zich op het wereldtoneel als leider van een universeel populisme. Wilders kan niet zonder Europa en de Verenigde Staten.

BODEGRAVEN. Aldaar vindt een opmerkelijke proef plaats. Op zebrapaden zijn stroken met lichtjes geplaatst die aangeven of het licht op rood of groen staat. De overheid ziet het als zijn taak om de smombie te behoeden voor een voltreffer in het verkeer. Voor de enkeling die het niet begrijpt: het betreft hier de smartphone zombie. De medemens die met het hoofd naar beneden gericht kennis neemt van wat het schermpje biedt. Daarvan gaat hij of zij vaak hardop praten. Het is heel fijn dat dit probleem eindelijk wordt aangepakt.

BLADEL. In Bladel speelt de voetbalclub Bladella. Voetballen is voor de jeugd de sport bij uitspek. Dat is een dure zaak. Om de contributie bij elkaar te krijgen, kunnen de kinderen in Bladel een deel daarvan betalen door loten te verkopen. Zit wat in. Het wordt raar als jongentjes die niet genoeg loten afzetten, geroyeerd worden. Dan is het land terecht in rep en roer. Het leidt echter af van het hoofdprobleem. Elk weekend worden in Nederland tienduizenden wedstrijden gespeeld. Dat is niet alleen een dure grap. De grootste bedreiging is het al jaren heersende tekort aan ouders/vrijwilligers om dit aangenaam tijdverdrijf gaande te houden. Dan wil ik het nog niet eens over de volksgezondheid hebben.

Mijn ogen dansen onvermoeid de Bladella.

Hans Philipsen

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)