Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De Tilburgers komen eraan!

De Tilburgers komen eraan!

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Wie het nieuws van de laatste dagen volgt slaat de schrik om het hart. Nee, ik heb het niet over de grote-boze-kleuter-met-het-gele-haar in het Witte Huis. Even niet. Ik heb het over opnieuw een gevalletje wetenschappelijke creativiteit dat zijn weerga niet kent. Een Tilburgse oud-decaan, van verschillende faculteiten trouwens, de laatste was humanities, schakelde het bedrijf van de partner van zijn nichtje in bij de begeleiding van promovendi, zo meldde het onderzoeksprogramma van de VPRO, Argos, afgelopen zaterdag. Was dat een wetenschappelijk bedrijfje, een spin-off van het rijke academische Tilburgse leven? Nou nee, het was een schoonheidssalon met speciale expertise op het gebied van moeilijke teennagels en dergelijke. Pedicure. Dat is een moeilijk woord dus vast ook wetenschap, zoiets zal hij wel gedacht hebben. Zo had deze oud-decaan nog meer handigheidjes verzonnen en vooral veel geld doorgesluisd naar hele of halve familieleden. En nu is er dus aangifte tegen deze prof. Arie de Ruijter gedaan. Door het College van Bestuur aldaar.

En wie ook al weer was die andere vrolijke Tilburger die het niet zo nauw nam? O ja, Diederik Stapel! Die vulde eigenhandig de vragenlijsten in die hij onder scholieren had moeten verspreiden. Daar hebben ze het wereldwijd nog steeds over, van Tokyo tot New York.

Dan vraag ik me dus af: kan dit toeval zijn? Dat deze van origine roomse universiteit van bescheiden omvang nogal wat lieden herbergt die graag een loopje met de waarheid nemen? Ik denk van niet. Dit riekt naar structureel. En dat maakt me juist zo bang. Want wist u dat in de loop van de afgelopen jaren een bescheiden pelotonnetje Tilburgers in de rechtenfaculteit is neergestreken? En dat is wat we dan toevallig wéten hè, het kan best zo zijn dat er in de andere faculteiten een heimelijke instroom is van lui die tot nu toe onder de radar zijn gebleven. Maar die binnenkort misschien het nieuws halen door onorthodoxe praktijken, laat ik het zo maar even eufemistisch noemen voordat ze achter me aan komen.

En wat dan nog het allerergste is: in onze Raad van Toezicht zit ook een academische Tilburger. Nog erger: zelfs in ons eigenste College van Bestuur! De rectrix namelijk. Mevr. Lichtschicht. Ja, ze wordt De Trots van Helmond genoemd, of De Parel van Helmond of De Diamant van Helmond,  maar dat is omdat ze daar nu eenmaal woont, het is een gemeente van eenvoudige lieden en een heuse rectrix hebben ze daar nog nooit gehad. Maar hallo, academisch gezien is ze door en door Tilburgs. Er gestudeerd, gepromoveerd, professor geworden… Zou zij ook…..? Zou ze bijvoorbeeld klant zijn geweest bij die pedicure? Heeft ze moeilijke voeten waarmee ze dan toch een marathon wil lopen en dat ze daarvoor dan wat extra zorg kan gebruiken? Is haar cv ooit door iemand serieus onderzocht? In haar allereerste interview hier kondigde ze “spannende dingen” aan. Heremetijd, zullen we haar vragen om die voorlopig maar even achterwege te laten?

En ja, als we dan toch bezig zijn met mensen die de randen opzoeken, wat vinden we van onze SBE-studenten? Die een goudeerlijke maar gestrenge professor bedreigen met van alles en nog wat als hij geen hoger cijfer geeft, of een tentamen niet verandert? Dat las ik vorige week in dit blad. De man was dagelijks bang dat zijn banden doorgeprikt zouden zijn, en wie weet was hij nog veel banger voor veel ergere dingen. Hij bleef een paar weken thuis “om agressieve studenten te ontlopen”. Pardon? En die studenten mochten doorstuderen? Die werden niet acuut uit de UM-gebouwen geknikkerd? Met kop en kont van de uni verwijderd? Nee! Ik heb even navraag gedaan maar niks niemendal. Ook geen aangifte bij de politie.

Kijk, dat is nou niet verstandig. Dat worden later types die het niet zo nauw nemen. En dan in Tilburg gaan werken.

Albert Bergbroeder

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)