Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

HP-kwestie ligt weer bij college van bestuur

MAASTRICHT. Kan de UM wel zaken doen met een bedrijf dat zich schuldig maakt aan schending van mensenrechten? Dat is een van de vragen die voormalig student-lid van de universiteitsraad Michael Dijkstra in een brief aan het college van bestuur stelt.

Dijkstra reageert daarmee op berichtgeving in Observant 22 over de rol van IT-concern Hewlett-Packard (HP) in Israël en de bezette gebieden. De groepering Students for Justice in Palestine had daar eerder vragen over gesteld aan het college van bestuur, en daar een weinig verhelderend antwoord op gekregen. In een brief aan collegevoorzitter Martin Paul vraagt Dijkstra nu om een duidelijk standpunt. Gelooft het college dat HP (of de twee divisies daarvan) mensenrechtenschendingen begaan, waar ook ter wereld? En zo ja, vindt het college dan niet dat de UM moet weigeren om zaken te doen met een dergelijk bedrijf? HP levert via tussenleveranciers werkplekcomputers en servers aan de universiteit.

Dijkstra verwijst in zijn brief naar een eerdere “boycot door de UM van het Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime”. Historisch is dat niet helemaal correct. De kwestie speelde in 1988 en ’89, toen de UM op het punt stond een eredoctoraat te verlenen aan de bekende Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist dominee Beyers Naudé. Tegelijkertijd deed de universiteit echter stevig zaken met de Italiaanse elektronicagigant Olivetti, dat onder meer pc’s leverde, ook aan andere Nederlandse universiteiten, en dat grote belangen in Zuid-Afrika had. De universiteitsraad vroeg destijds om een boycot, het college van bestuur weigerde dat op basis van ingewikkelde juridische redeneringen. Het debat liep in een aantal opeenvolgende vergaderingen hoog op, maar de zaak werd uiteindelijk min of meer in der minne geschikt: tot een officiële boycot kwam het niet, het college zou voortaan wel medewerkers die computers wilden bestellen wijzen op de rol van Olivetti in Zuid-Afrika, en men zou zich inspannen om andere ‘niet besmette’ producenten te vinden.

In de loop der tijd werd dat - tamelijk ironisch in het licht van de actuele discussie - steeds vaker HP.

Olivetti stootte overigens in 1997 zijn pc-divisie af omdat men de concurrentie met goedkopere producenten niet meer aankon.

Wat de huidige u-raad met de kwestie zal doen is nog niet duidelijk. De brief van Dijkstra is daar in ieder geval onder de aandacht gebracht.

 

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:
HP

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)