Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Avonturen van de mensheid

Avonturen van de mensheid

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Weet u het al? Wordt het Geert Rutte, Alexander van Haersma Buma, Lodewijk Roemer, Marianne Klaver, of toch een van onze exoten? Zelden kregen we een zo onstuitbare tsunami van voorgekauwde nutteloze nieuwsgaring over ons heen als bij deze verkiezingen. Nooit eens IETS nieuws. Nieuws even onnozel als de uitslag van Willem II - PEC Zwolle. Mark Rutte is de premier die we kennelijk verdienen.

IETS nieuws is zoveel leuker dan de kleine beslommeringen van u en mij. Hoe gaat het ondertussen met de mensheid en zijn geschiedenis? Vorige week had de NRC drie artikelen - twee van Dirk Vlasblom - die verslag deden van wat de mensheid zo al overkomen is. In China hebben paleontologen twee schedels opgegraven van mensen die zeker 100 duizend jaar geleden geleefd moeten hebben. Deze lieden moeten grote koppen hebben gehad. Hun hersenvolume bedroeg 1,8 liter. Ruim meer dan waarmee wij het moeten doen. In de wetenschap leidt zo’n unieke vondst geheid tot onenigheid. Die is vooral amusant als de politiek er een rol bij speelt. Chinese antropologen hangen de leer van de lokale continuïteit aan. Moderne Chinezen zouden afstammen van de Aziatische homo erectus. Niet van de homo sapiens die volgens onze globalistische inzichten vanuit Afrika de gehele wereld in die tijd of wat later veroverden. Het zoeken naar grote schedels zal in China ongetwijfeld voortgaan. China terug aan de Chinezen.

Nog leuker zijn twee onderzoekingen op het Amerikaans continent. Nieuwe bewijzen voor het bestaan van complexe samenlevingen vóór de Europeanen er de ‘beschaving’ brachten. Het meest spectaculair is het nieuws over het Amazonewoud. Wij denken daarbij aan een oceaan van ongerepte natuur in zijn oorspronkelijke staat. Hooguit kleine groepen mensen met een primitieve cultuur zou men er bij uitzondering kunnen tegenkomen. Niet onwaar in de laatste paar eeuwen na de komst van de blanken, maar daarvoor was Amazonia een oud cultuurgebied. In 1541 voer een groep Spanjaarden vanuit Peru de Amazone af op zoek naar het goud van El Dorado. Een Dominicaan beschreef de reis. Hij zag een dichtbevolkt, welvarend land. Langs de oevers overal dorpen. Het verhaal is altijd als nepnieuws beschouwd. Nu weten we door onderzoek dat er beveiligde, grote nederzettingen bestonden tot wel honderd hectare. En nog overtuigender: veel vruchtdragende bomen in de directe omgeving waren gedomesticeerd. Tijdvak: 1250-1650. Wat daarna gebeurde laat zich raden.

Hans Philipsen

 

         

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: