Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Acht masterstudies absolute top, enkeling onder de maat

Acht masterstudies absolute top, enkeling onder de maat

Keuzegids Masters 2017: UM op tweede plaats van negen algemene universiteiten

MAASTRICHT. Acht Maastrichtse masterstudies behoren tot de absolute top van Nederland, vindt de Keuzegids Masters 2017, die vorige week verscheen en 42 van de 51 Maastrichtse masters onder de loep nam. Een enkele UM-studie scoort onder de maat. De Universiteit Maastricht als geheel staat op de tweede plaats in de categorie ‘algemene universiteiten’ waarin negen instellingen zijn opgenomen. Het verschil met nummer een, Tilburg, is miniem. (6,3 en 6,25)

De Keuzegids Masters 2017 baseert zijn ranglijst voor 80 procent op studentenoordelen (Studiekeuzedatabase, januari 2017) en voor 20 procent op het expertoordeel van de landelijke keurmeester NVAO. Acht Maastrichtse studies krijgen een zogenoemde kwaliteitszegel van de gids (dit zijn opleidingen met een rapportcijfer van 7,6 of hoger) en mogen zich in 2017 topopleiding noemen. Het gaat om European Public Affairs en Management of Learning (allebei 8,6), de researchmaster European Studies (8,4), Information and Network Economics (8,2), de researchmaster Cultures of Arts, Science and Technology (8,0), de researchmaster Cognitive and Clinical Neuroscience, Econometrics and Operations Research en International and European Tax Law (alledrie 7,8).

Onderaan de lijst bungelen drie studies die onder de vijf scoren: bewegingswetenschappen (4,0), Globalisation and Development Studies (4,8) en kunst en cultuurwetenschappen (3,8). Wat betreft de laatste master zegt de Keuzegids: “In Maastricht is er nog heel wat werk aan de winkel. De lessen zijn niet inspirerend, vinden de studenten, en de faciliteiten - zoals genoeg werkplekken - zijn niet op orde.” Ook de ondervraagde bewegingswetenschappers zijn ontevreden: “Ze vinden de lessen niet interessant en te eentonig. Ze missen afwisseling in verschillende werkvormen. Ook de docenten krijgen zware kritiek. De studenten vinden hen niet betrokken bij hun studievoortgang.” Bij  Globalisation and Development Studies is er naast kritiek ook een beetje lof: “Maastricht en de UvA krijgen nogal wat kritiek op inhoud, docenten en praktijkgerichtheid. Maastricht oogst nog wel lof voor de hoeveelheid colleges en werkgroepen.”

Wat verder opvalt is dat de master Nederlands recht de lijst (tien opleidingen in totaal) aanvoert met een 5,8; een relatief laag rapportcijfer zegt soms weinig over de plaats op de ranglijst. En dat drie gezondheidswetenschappelijke masters de top drie van hun ranglijst uitmaken. Zij laten Twente, Rotterdam (met twee opleidingen in de lijst) en Amsterdam achter zich. Ook de master Arts Klinisch Onderzoeker (AKO) staat op nummer één.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: