Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Deze keer ga ik wel stemmen, dat komt door het gedoe met Trump en Wilders”

“Deze keer ga ik wel stemmen, dat komt door het gedoe met Trump en Wilders”

Photographer:Fotograaf: ThinkStock

Steekproefje Observant: gaat de Maastrichtse student kiezen en zo ja op wie?

Observant vroeg deze week 56 studenten uit Randwijck en de binnenstad of ze gaan stemmen en zo ja op wie. Velen zweven nog en twijfelen tussen twee of soms drie partijen. D66, de VVD en GroenLinks worden vaak genoemd. Opvallend: bijna iedereen gaat stemmen. “Het is debiel als je je stem verloren laat gaan.” En: “Ik wil niet dat Wilders de grootste wordt.” Lees hier een greep uit de reacties.

Max Postman, masterstudent SBE: “Nee, ik ga niet stemmen. Ik weet er te weinig van, heb me er onvoldoende in verdiept. Al heb ik wel het Carré-debat gevolgd. Ik heb het stembiljet aan mijn vader gegeven. Ik vertrouw hem volledig.”

Emiel Verkade, tweedejaars SBE: “Ik ga zeker stemmen. Het is een democratisch recht en daar moet je gebruik van maken. Zeker nu is gebleken, bij de Brexit en in de Amerikaanse verkiezingen, hoe belangrijk de stemmen van jongeren zijn. Mijn medestudenten gaan allemaal stemmen. Ik denk dat dit met de studie economie te maken heeft, die een zekere maatschappelijke betrokkenheid aanwakkert.”

Sahil Sabnani, derdejaars gezondheidswetenschappen: “Ik heb de Stemwijzer ingevuld en daar kwam PvdA uit. Hun standpunten komen goed overeen met de mijne. Ik vind dat je alleen naar de inhoud moet kijken, ik heb me niet verdiept in de mensen. Ik ga niet op iemand stemmen omdat zijn gezicht me al dan niet aanstaat. Het is belangrijk om te gaan stemmen, je hebt het recht dus moet je het nemen. Al lijkt het soms een zeikrecht – alleen als je stemt, mag je achteraf klagen.”

Erwin Janssen, masterstudent Healthcare Policy, Innovation and Management: “Ik neig naar het midden, ben vrij progressief en pro Europa, daarom stem ik D66. Als je de kans hebt om te stemmen, moet je het doen. Dat is meer een plicht dan een recht, vind ik. Zo’n actie van Tim Hofman (een BN’er die jongeren oproept om te gaan stemmen, red.) werkt goed, al denk ik dat het hier op de universiteit minder speelt. De grote groep gaat toch wel stemmen. Maar ik heb veel vrienden die op het MBO zitten en daar leeft het minder. Daar valt nog veel te winnen.”

Ghazal Sarandib, tweedejaars Nederlands recht, oorspronkelijk uit Iran, stemt VVD nadat ze de Stemwijzer had ingevuld. Wordt er bij hen op de faculteit veel over de verkiezingen gepraat? “Helemaal niet, heb het nog nooit meegemaakt, je zou inderdaad verwachten dat het op een rechtenfaculteit anders was. Alleen op Facebook vind je soms iets van een studievereniging, dat is alles.”

Marian Breuer, derdejaars gezondheidswetenschappen: “De eerste keer dat ik mocht stemmen heb ik het niet gedaan. Nu ga ik wel naar de stembus en dat komt door het gedoe met Trump en Wilders. Als ik op 15 maart niet zou gaan, sta ik toe dat de PVV eventueel aan de macht komt. Iedere stem kan het verschil maken, ook de mijne.” Welk partij wordt het? “Weet ik niet, ik moet me nog in hun standpunten verdiepen.”

Marie-Louise Jansen, tweedejaars psychologie: “Ik twijfel nog tussen het CDA, de PVV en de VVD. Wilders heeft extreme uitspraken maar op bepaalde punten heeft hij wel gelijk. Hij komt bijvoorbeeld op voor de ouderen.” Als haar buurvrouw – duidelijk geen Wilders fan - verbaasd opkijkt en zegt dat andere partijen ook voor de ouderen opkomen en dat de PVV een partijprogramma heeft van één A4, reageert Jansen: “Jullie zoemen in op de slechte dingen. Wat mij bijvoorbeeld aanspreekt in de PVV is dat Nederlanders op de eerste plaats moeten komen. Dat vind ik wel wat hebben.”

Juliann van der Huizen, eerstejaars biomedische wetenschappen: “Ik ga zeker, het is belangrijk dat iedereen zijn mening geeft. Ik ben bang dat Wilders anders de grootste wordt. Hij plaats mensen in hokjes en is behoorlijk discriminerend. Hij is tegen de islam, maar hij vergeet dat er overal wel wat rotte appels te vinden zijn. Ook onder de autochtone bevolking. Ik twijfel tussen de VVD en D66. Ik heb een paar programma’s bekeken en vind Pechtold een goede debater.”

Rachid Tobal, derdejaars geneeskunde: “Ik stem op D66 omdat die partij wetenschap het meeste stimuleert. En dat is D66. Ik wil straks het onderzoek in, ben al bezig me voor te bereiden op een PhD-traject in de immunologie. Ik ga altijd stemmen, mijn keuze heeft niets te maken met mijn achternaam. Mijn vader komt uit Algerije, maar ik ben hier geboren en voel me door en door Nederlands.”

Lieke Beltman, student geneeskunde, gaat zeker stemmen, D66 of VVD, misschien GroenLinks, “maar die naam klinkt zo zweverig, en in ieder geval niet PVV! Ons systeem is erop gebaseerd dat je gaat stemmen, anders is de balans weg. En dan krijg je zoiets als de Brexit, waarbij mensen dachten ‘het kan wel zonder mij’.”

Chantal Verkroost, student European Studies, vindt het “heel belangrijk dat je laat weten hoe je wilt dat het land vertegenwoordigd wordt. Het wordt D66 of VVD, ik heb wel filmpjes gezien en tv-uitzendingen maar ik ga de twee partijprogramma’s nog lezen. Ik ben niet links, ik vind bijvoorbeeld dat de uitkeringen niet zo hoog moeten zijn dat bijstandstrekkers geen motivatie meer hebben om te gaan werken. Verder vind ik Pechtold (D66) supersympathiek, ofschoon hij wel voor het afschaffen van de basisbeurs heeft gestemd. Maar het kan ook VVD worden, mijn ouders stemmen daarop en ik heb wel vertrouwen in hun oordeel. Ze hebben bijvoorbeeld veel meer zicht op financiële kwesties.”

Kim Kanters, derdejaars rechten, heeft wel drie of vier stemwijzers ingevuld, en nu wordt het waarschijnlijk CDA, “terwijl ik helemaal niet christelijk ben. Maar ze zijn voor de basisbeurs in plaats van het leenstelsel. En het is ook de invloed van mijn ouders, mijn moeder stemt CDA. Ja, we hebben het veel over de verkiezingen, mensen vullen stemwijzers in, en ik hoor van veel studenten dat ze dan uitkomen bij de Ondernemerspartij, echt opvallend. Of ze echt daarop stemmen weet ik niet. Het is heel debiel als je je stem verloren laat gaan. Als je mag stemmen, moet je het doen, anders moet je achteraf niet klagen. Ik ga zeker niet links stemmen. Dat is niet in mijn belang, ik word hier hoog opgeleid, en dan ga je hopelijk aardig verdienen; je naait jezelf als je dan op een linkse partij stemt.”

Jaap-Jan van Beek, vierdejaars International Business, is het daar geheel mee eens. “Na je studie wil je een goede baan, daar hoort leuk verdienen bij. Links stemmen, dat is voor de niet-werkenden, voor bijstandstrekkers. Waarom zou ik links stemmen? Uit solidariteit? Nee, want het is mijn stem, ik stem voor mezelf, voor wat ik wil. Zij stemmen ook voor zichzelf. Ik ben van de VVD afgestapt nadat de ene na de andere minister en staatssecretaris in dit kabinet moest aftreden omdat ze dingen niet wisten of verzwegen. Dat kun je niet maken. Ik twijfel nu tussen Forum voor Democratie van Thierry Baudet, en D66. Ik ben voor een bindend referendum, bij het Oekraïne-referendum heb ik ook tegen het associatieverdrag met dat land gestemd, Baudet voerde daar toen actie voor. Als je mensen goed voorlicht, wijst op de voor- en nadelen, dan vergroot je met zo’n referendum de motivatie van mensen om mee te spreken. Probleem is alleen dat de FvD waarschijnlijk heel klein blijft, als ze al in de Kamer komen. Misschien is een stem op D66 dan effectiever, dan wordt je stem in ieder geval gehoord. Ik ben er nog niet uit. Maar stemmen ga ik zeker.”

Maxime Ariëns, vijfdejaars geneeskunde: “Het wordt D66. Ik heb veel stemwijzers ingevuld en kwam steeds uit bij D66 of GroenLinks. Ik vind Jesse Klaver te veel een populaire jongen. Houd ik niet van. Ik vind het heel belangrijk dat jongeren naar de stembus gaan, ik las dat wij goed zijn voor 12-13 zetels. Ik vind het klimaat belangrijk, onderwijs en Europa. Als je landen verbindt dan kun je veel meer bereiken dan op eigen houtje.”

WB,CF,RJ,MT

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)