Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Als je niet gaat stemmen, heb je geen recht van spreken”

“Als je niet gaat stemmen, heb je geen recht van spreken”

Photographer:Fotograaf: Wikipedia

Steekproefje Observant: Gaan UM-studenten stemmen? En zo ja op wie?

MAASTRICHT. “Ja, ik ga stemmen.” Dat is de reactie van bijna alle 56 Maastrichtse studenten die meededen aan een steekproefje van Observant. De Stemwijzer en andere hulpmiddelen zijn al herhaaldelijk geraadpleegd, maar op wie ze gaan stemmen, weten velen nog niet precies. Er wordt veel getwijfeld tussen D66 en de VVD. Ook GroenLinks komt regelmatig voorbij, slechts een enkeling denkt aan Thierry Baudet en Geert Wilders. Dit alles strookt niet met de uitslag van de recente Vrij Nederland-enquête die meldt dat een kwart van de jongeren hun stem aan de PVV zou geven.

De verkiezingen leven onder studenten, blijkt uit de steekproef. Er wordt veel over gediscussieerd, tijdens de lunch, via Whatsapp, Facebook, in de kroeg. Ook als Observant in de mensa of het Visitors Centre aanschuift om de meningen te peilen, gaat de discussie voort. “Twijfel jij over de PVV? Die hebben een verkiezingsprogramma van een A4-tje! Wilders discrimineert”, reageert een eerstejaars psychologie verbaasd in de mensa aan de Universiteitssingel 40 als ze haar buurvrouw hoort.

Stemmen is een plicht, klinkt het in Randwijck en de binnenstad. “We hebben de kans om te stemmen, dan moeten we dat ook doen. Ook al wint jouw partij niet, dan heb je in ieder geval wel je best gedaan.” En: “Het is debiel als je je stem verloren laat gaan.” En: “Als je niet gaat stemmen, moet je achteraf ook niet gaan klagen.” Ook Donald Trump en de groeiende populariteit van de PVV is voor een aantal de reden om naar de stembus te gaan. “Ik ben tegen de PVV, ik wil niet dat Wilders straks aan de macht komt.”

Opvallend is dat veel van de ondervraagden partijprogramma’s erbij halen, het nieuws volgen en naar debatten kijken om op 15 maart maar de juiste keuze te kunnen maken. Of zoals Rick Steijns (23), tweedejaars aan de School of Business and Economics het zegt: “Ik lees me ook goed in en volg alles. Mijn vader stemt op gevoel maar dat vind ik niet goed. Als alle vrouwen dat doen, komen ze allemaal bij Klaver uit. Ik stem VVD, ik vind dat Rutte Nederland goed uit de crisis heeft geholpen. En dat hij pragmatische oplossingen steunt, zoals de Turkije-deal. Daar kom je verder mee dan met idealisme.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)