Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Woorden

Woorden

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

“Iedereen kent het wel”, dat waren woorden waar wij nooit een verhaaltje mee mochten beginnen. Mijn lerares Nederlands vond dat te makkelijk. Je zou zo in één keer je hele stuk naar beneden halen door te beginnen met een overduidelijke poging je publiek mee te willen trekken in de geschetste situatie. Mijn column ging over Willem Holleeder, en ik maakte dezelfde fout. “Iedereen kent hem wel”, en ik kreeg een vijf.

Naast verboden woorden kwam ik er laatst achter dat er ook kinderwoorden bestaan. Zo zei ik vroeger altijd verwarmeling in plaats van verwarming, en afstandsbedieling in plaats van afstandsbediening. Toen mijn broertje geboren werd was het een jommetje (jongetje), die jaren later tijdens het begraven van onze geliefde hond Suus keihard riep: “Jaaa! Doodgraven!” Best jammer dat termen zoals deze het woordenboek niet halen, en het werkwoord swaffelen dan weer wel.

In het kader van geliefde woorden kan ik er ook wel een paar opnoemen. 

Ik hou zelf heel erg van de ouderwetse, zoals ‘wellicht’ en ‘naarstig’, maar ook van ronde woorden zoals ‘mok’ en ‘homp’. Een vriendin van mij kan dan weer heel goed afgeven op haar zelfaangewezen hekelwoorden, zoals ‘smurrie’ en ‘snot ei’, en zelf gruwel ik flink van ‘zeepemulsie’ en ‘pisvlek’. Die laatste is ook een heel goed scheldwoord, trouwens.

Je kan woorden ook tegen dingen zeggen, in plaats van tegen mensen. Als de koffieautomaat op mijn moeders werk haar vroeg hoe sterk ze haar koffie wilde bijvoorbeeld. Op het schermpje verscheen het woord ‘sterkte’, en zij fluisterde dan zachtjes ‘dankjewel’. Ik praat zelf vaak tegen de dingen die er niets aan kunnen doen, zoals ‘wat kan je wél’ tegen een omgevallen vaas of ‘doe even méé’ tegen een lekkende shampoofles. Toen er ooit een stoel op mijn nichtje haar voet viel zei haar oma: “stoute stoel” en gaf het meubelstuk een klap. Dat vond ik dan weer een beetje raar.

Tot slot de krachtige woorden. Als ik denk aan woorden met impact komt een herinnering aan mijn oppaskindjes in Parijs naar boven. Broertje 1 kwam jammerend naar mij toe omdat Broertje 2 iets gemeens had gedaan. “Cato, Novel slaat mij”, waarop ik antwoordde: „Dan moet je terugvechten met woorden.” Hierop stiefelde het knaapje terug naar zijn broertje, balde zijn vuistjes en boog dreigend voorover naar zijn bloedverwant. Met een stem die uit zijn tenen leek te komen brulde hij: „WOORDEN!!!!!!!”

Cato Boeschoten

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)