Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tijdens de toets even naar de Bio Box, net als op een festival

Tijdens de toets even naar de Bio Box, net als op een festival

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

De Tefaf start morgen. Al weken voorafgaand aan de prestigieuze kunstbeurs is het MECC een no-go area voor studenten die doorgaans in de congreshallen hun toetsen maken. “Als het MECC niet beschikbaar is, moeten we uitwijken naar minder geschikte toetszalen waar bij grote aantallen studenten serieuze problemen ontstaan”, klinkt het vanuit de toetsplanning. Een eigen toetshal biedt perspectief. Maar het college van bestuur wil er niet aan. Te duur.

Woensdag 1 februari: een van de uitdagendste dagen van het jaar voor tentamenlocatieplanner Anja Ronken. De derde toetsperiode is aangebroken, maar in het MECC, met daarin de belangrijkste toetszalen van de Universiteit Maastricht, kan niemand terecht vanwege de opbouw van de Tefaf. Uitwijken dus naar de tennisbanen van Club Pellikaan en sporthal De Heeg. In Club Pellikaan maken deze ochtend zeshonderd studenten een tentamen – 450 komen er van de psychologiefaculteit, de rest studeert rechten. Voor wie Club Pellikaan niet kent: het is een sportclub in recreatiegebied Dousberg bij de grens met België. In de tennishal zijn de tafels en stoelen keurig in rijen opgesteld. Buiten staan de Bio Boxen van Boels. De twee toiletten van de Pellikaan, binnen, kunnen al die volle blazen natuurlijk niet aan. “We zijn er niet trots op, maar het is een bittere noodzaak”, benadrukt Ronken. “Als we niet in het MECC terecht kunnen, is het echt zoeken naar goede alternatieven, maar ze zullen altijd kwalitatief minder zijn.”
Aan het einde van de dag blijken toch heel wat studenten de kou te hebben getrotseerd voor een retourtje tennishal-Bio Box. Liever dat dan tijdsverlies door binnen te moeten wachten. Ronken: “Veel studenten vonden het niet erg, zeiden dat ze hetzelfde doen bij festivals. We hebben dit wel benadrukt bij aanvang van de toets, zodat ze wisten dat ze hun jas mee moesten nemen.” Buiten hielden toezichthouders de wacht zodat studenten niet met elkaar gingen praten.

Vreemde geur
Als Observant de meningen polst op vrijdagochtend 3 februari – eveneens bij de Pellikaan, na de tentamens van 750 studenten – klinkt er evenmin geklaag over de noodtoiletten. Wel vindt menigeen de sportclub “erg ver weg”. Een eerstejaars gezondheidswetenschappen is door haar ouders met de auto afgezet, nu zal ze met de bus terug moeten. “Maar waar is de bushalte?” Studiegenoot Caroline van der Starre zucht: “Jeetje wat is dit ver!” Judith Heijman, masterstudent epidemiologie, mag zich opmaken voor een fietstocht naar haar woonplaats Gronsveld. “Ik heb er vanochtend vijftig minuten over gedaan.” De atmosfeer vinden ze oké. “Gemoedelijk,” klinkt het. Eerstejaars gezondheidswetenschappen Maud Mol vindt de tennishal zelfs beter dan het MECC. “Het is fijn dat er van die groene vloerbedekking ligt zodat je geen last hebt van gestamp als mensen langs lopen. Wel hangt er een vreemde geur”, lacht ze. Of het zweet is, durft ze niet zeggen. Tja, het blijft een sporthal. En het is niet de enige waar de UM naar uitwijkt in de wintermaanden. Ook sporthal De Heeg staat op het lijstje, maar wordt volgend jaar geschrapt, omdat het verouderde gebouw na verbouwing niet meer beschikbaar zal zijn voor toetsing. Ronken: “We zullen dan waarschijnlijk moeten uitwijken naar een sporthal in De Geusselt die op dit moment nog verbouwd wordt.” Een derde, vrij chique alternatief om tentamens af te nemen: Grand Hotel de L’Empereur. “Prima in orde”, zegt Ronken, “maar er kunnen slechts 115 studenten terecht.”

Paarden
We pakken een oude UM Monitor erbij, de vragenlijst die jaarlijks naar studenten wordt gestuurd en waarin ze (doorgaans reageert zo’n 10 procent) hun mening mogen geven over allerlei faciliteiten. De kritiek op de toetshallen was zeven jaar geleden niet mals: 21 procent van de studenten was (zeer) ontevreden. Een jaar eerder, in de UM Monitor van 2009-2010, was dat zelfs 27 procent. Het meeste werd er geklaagd over de tenniszaal in Meerssen: “Een grote grap”, “veel te ver weg”, “het is uitermate eigenaardig dat studenten naar dorpen in de regio moeten voor tentamens”. Velen vonden het MECC wel oké, maar het mocht warmer. “Je zit soms in zalen waar je je jas en sjaal aan moet houden omdat het zo koud is.” En een paar keer popte de vraag op of er iets aan de stank van paarden kan worden gedaan, afkomstig van de JIM, het jaarlijkse dressuur- en springconcours. “Mensen met een allergie voor paarden, zoals ik, hebben veel last van een loopneus, dikke ogen en niezen”, lichtte een student toe in de UM Monitor. Reden dat de universiteit een projectgroep in het leven riep met Ingrid Wijk, de huidige directeur van de universiteitsbibliotheek, als voorzitter. Wijk: “We stelden voor om van het MECC de hoofdtoetslocatie te maken in plaats van verschillende zalen die eigenlijk onder de maat waren. Ook zijn er toen afspraken gemaakt over vaste toetsweken omdat de blokperiodes op dat moment synchroon gingen lopen bij verschillende faculteiten.” Inmiddels zijn er negen toetsweken per academisch jaar. Het nieuwe beleid heeft zijn vruchten afgeworpen: in de jongste UM Monitor toont zich nog maar 9 procent van de studenten (zeer) ontevreden over de plek waar ze twee of drie uur mogen zweten op een tentamen.

Herkansing
Grofweg een miljoen euro per jaar: dat kost het de UM om studenten tentamens te laten maken, vertelt Ronken. Dit bedrag omvat onder meer de huur van hallen, het huren en laten neerzetten van tafeltjes en stoelen, het salaris van de planner, zaalmanagers en surveillanten. “Een vijfde zou bespaard kunnen worden als alle faculteiten zich netjes aan de officiële toetsweken houden. Toetsing buiten die periodes kost ons veel meer. We moeten voor die dag bijvoorbeeld opnieuw huur betalen en surveillanten inzetten. Neem de Westhal, die kost al gauw 13 duizend euro per dag.”
Wie het rooster van januari bekijkt, voorafgaand aan de derde toetsperiode, ziet dat er meermaals moet worden uitgeweken naar Club Pellikaan, onder andere vanwege herkansingen van de School of Business and Economics (SBE) en de faculteit psychologie en neurowetenschap. Volgens SBE-toetscoördinator Caroline Kortbeek heeft die keuze te maken met hun verplicht ‘study abroad’ semester. “Als we deze toetsen in de vaste week in februari zouden plannen, moeten veel studenten eigenlijk al vertrokken zijn naar de partneruniversiteit.” Bij psychologie en neurowetenschap heeft het vooral met de “studeerbaarheid” te maken, zegt opleidingsdirecteur Anke Sambeth. “We willen niet dat studenten het te druk krijgen in een korte periode, dat ze dan bijvoorbeeld een herkansing en een regulier tentamen moeten maken.”
Een student die een tentamen maakt ín de toetsweek kost de faculteit 9 euro. Buiten de toetsweek was dat tot voor kort twee euro meer. Maar sinds 1 januari betalen faculteiten de daadwerkelijke kosten. “Die 11 euro was niet dekkend”, zegt Ronken. “En het was oneerlijk. Faculteiten die vaak buiten de vaste weken toetsten en daarmee zorgden voor veel extra kosten, benadeelden hiermee de andere.”

Buitenproportioneel duur
Het contract met het MECC loopt tot juli 2021. En hoewel Ronken vol lof is over de samenwerking – er is bijvoorbeeld gezorgd voor klimaatbeheersing en verlichting –, is zij groot voorstander van een eigen toetshal. “We moeten de drukker wordende agenda van het MECC in de gaten houden. Het is denkbaar dat in de toekomst bepaalde toetsen niet kunnen worden afgenomen in verband met ruimtegebrek.” Bovendien, zegt zij, is het lastig en duur om er zaken als camerabeveiliging, vloerbedekking en de investering voor digitale afname van toetsen te realiseren. Ronken: “Een eigen toetshal is altijd beschikbaar en je kunt het inrichten zoals jij wilt met vloerbedekking tegen geluidsoverlast, en investeringen in bijvoorbeeld digitale afname en klimaatbeheersing. Er zullen altijd voldoende toiletten zijn en de huurkosten voor externe locaties vervallen.” En als er geen tentamens zijn, kunnen er volgens haar colleges worden gegeven of diploma’s worden uitgereikt. Ook oppert ze een samenwerking met de Hogeschool Zuyd. Volgens Ronken kan gezocht worden naar bestaande gebouwen in Maastricht.
Maar het college van bestuur wil geen universitaire tentamenhal. Vicevoorzitter Nick Bos vindt het “buitenproportioneel duur qua bouw, ontwikkeling, beheer en onderhoud, zo leren ook ervaringen van andere universiteiten. Een eigen toetshal rendeert niet voor de UM. Zeker ook omdat een interessant alternatief beschikbaar is.” Hij verwijst naar het MECC dat volgens hem in staat is “mee te investeren in passende faciliteiten”, zoals digitale toetsing. In januari maakten studenten voor de allereerste keer in het MECC digitaal een tentamen. Een pilot waarvan de evaluaties nog op zich laten wachten. De voordelen van digitale afname? “Kwaliteitsverbetering”, zei Joost Dijkstra, beleidsmedewerker aan de UM, onlangs in Observant. “Een computer heeft onderwijskundig meer te bieden, denk aan filmpjes of het stapsgewijs laten verschijnen van informatie. En bij open vragen heeft de student het voordeel dat hij kan redigeren, waardoor het niet zo’n brij aan strepen en pijltjes wordt. Bovendien hoeft de docent geen onleesbare handschriften uit te pluizen.” In januari kropen vijftig studenten achter de laptop. Vicevoorzitter Bos wil dit aantal verhogen. “Liefst nog voor de zomer zal het college van bestuur hierover een besluit nemen.”

Toetsen plannen

Ieder jaar, voor 1 april, krijgt Anja Ronken vanuit alle faculteiten aanvragen binnen voor tentamens in het daaropvolgend academisch jaar. Faculteiten geven door hoeveel studenten zij verwachten. Maar omdat alles afhankelijk is van de echte instroom mogen faculteiten hun aantallen tot vier weken voor de reguliere toetsdatum (twee weken voor de herkansingsdatum) aanpassen. Bijstellen naar beneden? Dat mag, maar alleen voor de deadline. Naar boven kan alleen op basis van beschikbaarheid. In de Westhal van het MECC kunnen 1800 studenten terecht, in de Expo Foyer 650. De huur van alternatieve hallen, zoals in Pellikaan en sporthal De Heeg, moet al een jaar van tevoren worden vastgelegd.

Elders in Nederland

Hoe toetsen universiteiten in de rest van Nederland? De meeste instellingen hoeven niet vaak uit te wijken naar congrescentra of andere panden, omdat zij de capaciteit hebben op eigen terrein: in collegezalen, studentensportcentra of een eigen tentamengebouw. Zo heeft de Vrije Universiteit Amsterdam de TenT, een hal voor bijna zeshonderd personen op de eigen campus. Daarnaast zijn er aan de VU in verschillende gebouwen geschakelde zalen die samen zo’n tweeduizend tentamenplaatsen bieden. Ook de Rijksuniversiteit Groningen heeft een eigen tentamen- en collegehal: de Aletta Jacobshal. De Universiteit Utrecht heeft flink geïnvesteerd in een Educatorium, een modern gebouw voor colleges, lezingen en tentamens in De Uithof, naar een ontwerp van architect Rem Koolhaas.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)