Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Keuze voeding verkleint kans op borstkanker

Keuze voeding verkleint kans op borstkanker

Photographer:Fotograaf: Flickr.com/ Garry Knight

MAASTRICHT. Vrouwen van boven de 55 die een mediterraan voedingspatroon volgen, met daarin onder andere veel noten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en vis, hebben een 40 procent kleinere kans op een ernstige vorm van borstkanker dan vrouwen die dat niet doen. Dat concludeert Piet van den Brandt, hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit Maastricht.

Het onderzoek, gefinancierd door het World Cancer Research Fund, is deze week gepubliceerd in de International Journal of Cancer. Van den Brandt heeft specifiek het mediterrane voedingspatroon onder de loep gelegd “omdat het bekend staat om het voorkomen van hart- en vaatziekten.  We waren benieuwd of er ook een samenhang zou zijn met borstkanker.” Het soort borstkanker met de meest opzienbarende resultaten is het zogeheten ER-negatieve subtype waarbij de tumor ongevoelig blijkt voor het hormoon oestrogeen. Deze tumor is moeilijk te behandelen – hormoontherapie kan bijvoorbeeld niet worden ingezet.
Van den Brandt maakte gebruik van de in 1986 gestarte Nederlandse Cohort Studie, een groot epidemiologisch onderzoek naar de relatie tussen voeding, levensstijl en kanker waaraan 120 duizend Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar deelnamen gedurende meer dan twintig jaar (62 duizend zijn er vrouw). Het aantal vrouwen dat borstkanker kreeg – “we koppelden onze gegevens aan de Nederlandse Kankerregistratie” – was ruim drieduizend. Daarvan viel bijna een derde af voor Van den Brandts studie, bijvoorbeeld omdat hun vragenlijst wat voeding betreft niet volledig was beantwoord, waardoor het uiteindelijke aantal op 2300 uitkwam. “We bekeken meerdere typen borstkanker in relatie tot het mediterraan voedingspatroon [noten, groenten, peulvruchten, fruit, vis, volkoren granen, olijfolie, weinig rood en bewerkt vlees, red]. De ER-negatieve vertoonde de sterkste associatie. Hetzelfde kwam naar voren in een meta-analyse met andere Europese en Amerikaanse cohortstudies die ook in ons artikel beschreven staat.”
Vaak wordt bij het mediterrane voedingspatroon ook de matige consumptie van een biertje of wijntje als voordelig beschouwd en meegenomen. “Hoewel het een beschermend verband vertoont met hart- en vaatziekten, heeft het zeker níet die toegevoegde waarde bij borstkanker. Daarom hebben we alcohol niet meegeteld; wel hebben we er natuurlijk voor gecorrigeerd in onze statistische analyses”, legt Van den Brandt uit.
Dat een mediterraan voedingspatroon goed is voor de gezondheid, ontdekte de hoogleraar al in 2011, eveneens aan de hand van gegevens van de Nederlandse Cohort Studie. Mensen die veel olijfolie, noten, groenten, peulvruchten, fruit, volkoren granen en vis eten, lopen – zeker als ze niet roken, een gezond gewicht hebben en actief zijn – minder risico om vroegtijdig te overlijden. Vrouwen hebben hier zelfs meer profijt van dan mannen.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)