Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gezoend? Dat is zacht uitgedrukt. “Ze waren verstrikt in elkaar”

Gezoend? Dat is zacht uitgedrukt. “Ze waren verstrikt in elkaar”

Photographer:Fotograaf: Observant

Prof. Klasien Horstman aan tafel met onafhankelijk damesdispuut Schanulleke

Ze zijn brak, de vier dames van het onafhankelijk damesdispuut Schanulleke. Ze hebben gisteravond de bloemetjes buiten gezet tijdens de jaarlijkse Chic Sat Clubnight in club Mondial in Beek. Myrthe Bovendeaard heeft zelfs gezoend “met een heel leuk iemand”. Gezoend? Dat is zacht uitgedrukt, vindt Dana Vervloet. “Ze waren verstrikt in elkaar.” 

Vervloet is wat stilletjes deze avond, heeft vandaag nog niet gegeten, laat staan een onderwijsgroep gevolgd. Evie Verschuur is na haar onderwijs deze dag weer in bed gaan liggen. Alleen Merel van Zuiden die ‘al’ om twee uur het feest verliet, heeft een volle schooldag achter de rug. Maar het feest was leuk, klinkt het, niet in de laatste plaats omdat “iedereen in normale kleren (lees: niet in de dispuutstruitjes en -jasjes) komt”, legt Bovendeaard uit.  Alle studenten zijn als het ware onherkenbaar, “je kunt integreren zonder dat je in een dispuutshokje wordt gestopt”. En: “Disputen die je normaal misschien links laten liggen – bijvoorbeeld omdat ze zich te goed voelen, wij zijn zo niet hoor – knopen nu een gesprekje aan.”

Zuurvlees. Het ruikt heerlijk in de keuken aan de Capucijnenstraat 41b. Bovendeaard, die vandaag heeft geleefd op een paar crackers, mag dan haar lessen hebben gemist, ze heeft het driegangen dinertje prima voorbereid. Als prof. Klasien Horstman binnenkomt en de bloemen voor de gastvrouw in het water staan, blijkt dat de dames ook over de tafelschikking hebben nagedacht: de hoogleraar krijgt de beste stoel en zit aan het hoofd. Horstman is benieuwd, wil weten wat iedereen studeert. Zelf heeft ze wat research naar Schanulleke gedaan. “Ik zag hele kekke foto’s op de jullie site, iedereen in jurkje. Ik dacht: moet ik nou een rokje aan?” Wel nee, zo sjiek zijn ze niet, behalve als een lid 21 wordt, dan dineert heel Schanulleke opgedoft en in stijl. En wat doet een dispuut eigenlijk, wil Horstman weten die nooit lid was van een dispuut of vereniging. Veel samen eten, zegt Van Zuiden, drinken en met drie andere disputen Studentencafé de Beurs runnen. Dit jaar gaan ze vanwege hun vijfde lustrum ook samen op reis.

Is politiek ook een issue, vraagt Horstman. Nu de verkiezingen in aantocht zijn wel. En zoals vaker deze avond buitelen de opmerkingen over elkaar heen. “Wilders gaat niet winnen”, denkt Vervloet. “Ik vind Jesse Klaver met die opgestroopte mouwen en zo, veel te bedacht”, zegt Verschuur. Van Zuiden en Bovendeaard beginnen over het filmpje van Arjan Lubach: “America first, the Netherlands second. Hilarisch.” Of ze die foto van de Duitse carnavalswagen hebben gezien, gaat Verschuur verder, met Wilders, Le Pen, Trump en Hitler. “Blond ist das neue Braun, stond eronder.” We zijn dan bij de stempassen aangekomen, Van Zuiden is verhuisd en vreest dat de hare nog ergens rondzweeft, Bovendeaard is hem “een beetje kwijt”. Kortom: politiek is een issue. En stemmen gaan ze. Net als de hoogleraar die nog twijfelt tussen D66 en GroenLinks.

Als de courgettesoep met zalmsnippers en kaaschips op tafel staat - “erg lekker”, vindt de hoogleraar -  zijn we bij het Maastrichtsyndroom beland. Huh? Horstman kijkt vragend rond. Verschuur: “De vrouwen in Maastricht zijn seksueel gefrustreerd omdat er te weinig mannen zijn.” O, dan heb jij geluk gehad gisteren, reageert Horstman terwijl ze grinnikend in de richting van Bovendeaard kijkt.

De dames van Schanulleke zijn makkelijke praters, wisselen soms wat inside information uit die alleen voor intimi te volgen is, maar stellen niet veel vragen aan hun gast. Als het gesprek via Van Zuidens hotelstage in Dubai, het verschil tussen de Emiraten en Saoedi Arabië (“Mensen uit de Emiraten zijn veel losser”) bij religie belandt, vraag Verschuur: “Gelooft u?” Nee, grinnikt Horstman. “Ik ben een heiden. Ik kom uit de Veenkoloniën en ben opgegroeid met turfjenever, achterdocht en anarchisme. Op mijn achttiende kreeg ik een katholiek vriendje, ik vond al die rituelen intrigerend. Ze waren ook best vrij, mochten uitgaan, drinken, laat thuiskomen, als ze maar op zondag naar de kerk gingen. Sommige verhalen uit de bijbel vind ik ook heel mooi, het is een soort literaire traditie. Een tijd geleden was ik in Bogota, Colombia, bij een kerkdienst.  Heel gelikt, heel professioneel, heel Amerikaans, met een band. Er zaten per keer (er waren zeven diensten op een dag) zo’n vierduizend mensen in de zaal. Het was leuk, swingend, en voor de mensen daar heel emotioneel. Mijn buren huilden tranen met tuiten. De kerk speelt een rol in de politieke debatten van het land, maar op het niveau van de mensen gaat het om de gemeenschap, dat ze elkaar treffen op zondagochtend.” De dames hebben nauwelijks ooit een bijbel opengeslagen. Ze liggen altijd in hotels, weet hotello Van Zuiden. Waarom, wil Verschuur weten. Van Zuiden: “Je zal hem maar vergeten zijn.” Bovendeaard houdt meer van sprookjes. Horstman: “Ook daarin gaat het om de moraal van het verhaal.”

“Zit daar peperkoek in? En suiker? En stroop?” Verschuur klinkt een beetje argwanend als ze een bord met zuurvlees en frieten voorgeschoteld krijgt. “Dat hoort zo, dit is een Limburgs recept”, legt Bovendeaard uit.

Nog een laatste vraag van de hoogleraar: “Stel dat je een keer geen zin hebt om naar een dispuutsavond te gaan, kan dat?” Nee, klinkt het eensgezind. Je moet komen. Wie echt niet kan, die bespreekt het met de voorzitter. Zij bepaalt of iemand weg mag blijven. Van Zuiden: “Mensen trekken dan vaak de uni-kaart en zeggen dat ze een onderwijsgroep hebben.” Vervloet: “Als je geen regels hebt, sta je dadelijk met nog maar vijf mensen in de kroeg.” Horstman concludeert: “Het lijkt wel een onderwijsgroep, met die aanwezigheidsplicht.”

Klasien Horstman * 58 * hoogleraar Filosofie van de Publieke Gezondheidszorg * half samenwonend, een zoon

Myrthe Bovendeaard * 20 * derdejaars European Studies aan Zuyd Hogeschool * lid van het onafhankelijk damesdispuut Schanulleke

Merel van Zuiden * 20 * derdejaars Hotel Management School * lid Schanulleke

Dana Vervloet *19 * eerstejaars biomedische wetenschappen *  lid Schanulleke

Evie Verschuur * 21 * tweedejaars geneeskunde * lid Schanulleke

Score (max 5 sterren), gegeven door prof. Horstman

Eten: 5 sterren “Superklasse, echt mijn complimenten”

Gastvrijheid: 5 sterren

Properheid: 5 sterren “Heel schoon, moet wel nog even naar de wc kijken” 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)