Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Advances in Trump research

Advances in Trump research

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Over Trump valt veel te zeggen. Met één variant van de trumpkunde rekent Harald Merckelbach in de NRC van zaterdag onomwonden af. Honderden psychiaters en psychologen hebben Trump van allerlei diagnoses voorzien. Zou de Donald aan alles lijden waarvan hij wordt verdacht, dan zou de ‘psycholance’ zich dagelijks naar het Witte Huis spoeden. Dat gebeurt niet. Merckelbach noemt zijn column terecht: Trump is te groot voor de divan. Hij is een complex verschijnsel, het boegbeeld van een politieke beweging. Wie hem en zijn plannen bestrijdt, moet de politieke arena en de rechtszaal in. Als politicus, journalist, actievoerder, aanklager.

Zelfs al zouden de Trumps, de Erdogans of de Poetins van deze wereld gemeenschappelijke eigenschappen hebben, dan volgt daaruit nog niet wat ze inhoudelijk nastreven en normaal vinden. Content matters. En van de meeste mensen met dezelfde eigenschappen hebben we bovendien nog nooit gehoord. Nog een voorbeeld dat past in Merckelbachs redenering. Ooit heb ik een aanbevolen boek gelezen dat uitvoerig het wondere leven behandelde van een politieke maffia boss uit, geloof ik, Chicago. Psychoanalyse, een overheersende moeder, alsmede de aangeleerde eet- en ontlastingsgewoonten van de zeer jonge godfather vormden de ingrediënten voor een verklaring van zijn latere wel en wee. Als kind werd hem toegestaan zijn eten naar binnen te schrokken. Vervolgens was obstipatie zijn deel. Daaruit ontwikkelde zich een man die altijd alles wilde hebben, en vervolgens er geen afstand van kon doen. Maagzweren en darmstoornissen verergerden zijn vervelende trekjes. Overtuigend toch! Ik had vroeger een buurjongen die samen met zijn moeder hetzelfde doormaakte. Hij is keurig getrouwd en als postbeambte met pensioen gegaan.

Wie een politiek en maatschappelijk fenomeen wil begrijpen dient in de eerste plaats naar politieke en maatschappelijke verklaringen te zoeken. Meest populair is de idee van een teloorgang van de globalistische, universitair opgeleide elite door één die populistisch is en een herstel wil van begrensde natiestaten met een nadruk op banen en zorg voor de eigen mensen. Ik weet het zo net nog niet. Volgens mij vormt de huidige ontwikkeling in Amerika de definitieve overwinning van het neoliberalisme. De CEO’s van nu, de klassieke plutocraten van vroeger, laten de politiek niet langer over aan een aparte klasse van politici. De tucht van hun markt willen ze nu zelf waarmaken als presidenten en ministers. Verwacht mijn further advances in Trump research.

Hans Philipsen

 

  

 

 

 

         

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: