Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Trump op de Berg

Trump op de Berg

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Nee, ik ga me niet bemoeien met dat gedoe over HP en de mensenrechten en wat ze uitspoken in Israël en de bezette gebieden. Best belangrijk hoor, wat zeg ik, héél belangrijk, maar dat mogen anderen doen. Ik heb het al druk genoeg, bijvoorbeeld met wat een collega-stukjesschrijver in Tilburg is overkomen. Gut, ga ik het nu alweer over Tilburg hebben? Ja, alweer Tilburg!  Dat vertel ik zo.

Eerst over HP: ik lees de artikelen in dit prachtblad natuurlijk wel. En dan lees ik wat ons Hoge College van Bestuur in al zijn wijsheid op papier zet. En dan denk ik: Is er dan niemand die oplet of onze bestuurders zich geen buil vallen? Want ze besturen zich suf, en dan let je wel eens een keertje niet op, nietwaar?

Wat is het geval? Dit: het is nog niet zo lang geleden dat de halve wereld viel over een secondante van meneer Trump die beweerde dat er zoiets als ‘alternatieve feiten’ bestonden. U weet wel, je zit met vijf mensen in een kamer en zij zegt dat het er zeven zijn en dat degene die dat niet ziet bevooroordeeld is en links en blind voor de waarheid etc. Een ‘alternatief feit’ is sindsdien bovenal: géén feit. Een synoniem voor onzin. Logisch dus dat het zo’n besmet begrip is geworden dat geen verstandig mens dat, of iets wat erop lijkt, nog in de mond neemt. Laat staan op schrift stelt.

En wat doet ons College? Dat schrijft dat HP bekritiseerd is voor de levering van elektronische spulletjes aan de Israëlische grensposten, maar dat er ook “additionele en alternatieve informatie” is die HP vrijpleit. Ik heb het zelf maar even gecursiveerd, zodat u er niet overheen leest. Alternatieve informatie! Hellup!! Hoe naïef kun je zijn? Trump is neergedaald op de Berg! En dat alleen maar omdat ze het een beetje gewichtig op willen schrijven. Wat ze bedoelen is: er zijn andere feiten die je ook in het eindoordeel moet meewegen. Zeg dat dan gewoon, toch?

Terug naar Tilburg. Want daar gebeurt het tegenwoordig. Een sjoemelende hoogleraar, een ruim facturerende decaan, en nu weer een rel over een rechtendocent die columns schrijft in het zusterlijke universiteitsblad, dus zeg maar een rechtstreekse collega van mij. Via via hoorde ik dat de man iets seksistisch over een vrouwelijke collega geschreven zou hebben en nu dus geen columnist meer is. De schrik sloeg me om het hart. Had ik vorig jaar in eigen persoon niet onze kersverse nieuwe rectrix omschreven als “fris blondje, ja bijna een filmster”? En was dat bij nader inzien niet ook vreselijk seksistisch? En krijg ik nu dan ook de zak? Want het Tilburgse Hoge College is voortvarend opgetreden hè. Met een verklaring op poten: over grenzen die zijn overschreden, het was ongepast en onacceptabel, het was ongewenst gedrag, zo ga je niet met vrouwen om, enzovoorts.

Ik heb natuurlijk meteen via mijn ‘eindredacteur’, nou ja, een en ander laten uitzoeken. Want die column is nergens meer te vinden, je moet ongeveer naar het Dark Net om erachter te komen vrees ik, en dat kan ik niet. Maar hoera, ik heb hem mogen lezen en tja, wat zal ik er van zeggen? Een rechtendocent die in grote staat van opwinding raakt als hij een knappe secretaresse met de bips omhoog in de weer ziet met laag geplaatste ladekastjes. Als man kan ik daar wel inkomen, ja toch? Maar schrijf je dat dan op, over een collega die iedereen kent?

Ik kan u geruststellen lezer, en vooral de vrouwelijke lezer. Ik zou zoiets echt never nooit doen. Zelfs niet als ik er aanvechting toe voelde. Bij mij thuis zit ene mevr. B die nauwgezet elk stukje van mijn hand vooraf keurt. Met een enorme rode pen en een nog enormere deegroller in de hand.

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: