Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Brandweer complimenteert Facilitaire Dienst

MAASTRICHT. Het had erger kunnen aflopen, concludeert Erwin Bastiaens van de Facilitaire Dienst (FS). Twee van zijn Guesthousemedewerkers waren begin februari toevallig voor een klusje in het studentenpand aan de Professor Pieter Willemsstraat toen hun koolmonoxidemeters een alarmsignaal gaven: te veel CO in de lucht. CO is een kleur- en geurloos gas, maar erger is: het is dodelijk. De medewerkers dragen “voor hun eigen veiligheid” (Bastiaens) sinds een paar maanden permanent zo’n melder nadat een CO-lek was geconstateerd in een Guesthousepand aan de Heugemerweg.

De twee alarmeerden de brandweer, die snel ter plekke kwam en het gebouw meteen ontruimde. Op een bepaalde verdieping was 40 ppm gemeten. Alles boven de 10, zegt Bastiaens, zit niet in de atmosfeer en is dus reden tot zorg; in de wetenschappelijke literatuur geldt dat bij zo’n 100 ppm fysieke klachten zullen ontstaan, waaronder hoofdpijn en misselijkheid, en dat bij urenlange blootstelling aan 400 ppm de dood kan intreden.

Zo ver kwam het hier gelukkig niet, maar de brandweer constateerde wel, nadat men een plafondplaat had gedemonteerd, dat een afvoerpijp van de cv los zat en de gassen rechtstreeks het pand in werden geblazen. Het probleem is doorgegeven aan bouwvereniging Maasvallei, die alle ketels en afvoeren intussen heeft gecontroleerd. Ook zijn nu overal CO-melders opgehangen.

Bij FS is men tevreden, vooral nu vorige week een mailtje binnenkwam van de brandweer. De officier van dienst wilde “graag de complimenten overbrengen voor deze zeer alerte reactie van uw medewerkers”.

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)