Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Superhelden met doodsverlangen

Superhelden met doodsverlangen

Film: Logan

Het verhaal: Logan is het laatste verschenen deel uit het superhelden-universum van de X-Men. Het is 2029. De mutant Logan alias Wolverine (Hugh Jackman) is oud geworden, aan de drank en slijt zijn dagen als verveelde limousine-chauffeur. Hij zorgt voor zijn oude mentor professor Xavier (Patrick Stewart), ooit de machtigste ‘telepaat’ maar nu zodanig afgetakeld dat hij zijn gaven niet meer onder controle heeft en voortdurend verdoofd moet worden. Maar als een jong meisje, ook een mutante, hun hulp nodig heeft, stappen beiden met de nodige tegenzin weer in de schoenen van superheld.

De superheldenfilm wordt eindelijk volwassen, omdat:

  • Logan een R-rated film is - toegankelijk vanaf 13 jaar - en dat merk je aan alles. Logan oogt realistischer en dat komt voor een deel doordat regisseur James Mangold kiest voor ‘more character, less action’. Voor een superheldenverfilming kent Logan weinig spektakel, al is het geweld harder en wreder. Sowieso is de hele toon grimmig. Logan is een verbitterde, pessimistische held die, net als professor X., het einde voelt naderen.
  • Anders dan een meer traditioneel superheldenverhaal wordt de film nogal gekenmerkt door doodsverlangen. Niet voor niets zegt Logan: “Nature made me a freak. Man made me a weapon. And God made it last too long.”
  • Logan lijkt gaandeweg qua vorm én thematiek meer op een western dan op een superheldenverfilming. Het landschap, in al zijn nietsontziende droogte en leegte, is de eenzame held en de tragiek van vergankelijkheid - zo kenmerkend voor de western – bepaalt de stijl, inhoud en credo van Logan. Niet voor niets wordt de klassieke western Shane genoemd en geciteerd.
  • Er wordt sterk geacteerd. Hugh Jackman, die aangekondigd heeft dat dit de laatste keer is dat hij Wolverine vertolkt, en Patrick Stewart spelen de aangetaste helden fantastisch.

Het blijft een plat stripverhaal, omdat:

  • Je te oud bent om te geloven in superhelden met uitschuifbare klauwen.
  • Je vindt dat een film op literatuur gebaseerd moet zijn en Wolverine nu eenmaal nergens op Archibald Strohalm of Frits van Egters lijkt.

Tot slot: Logan is een treurigstemmende superheldenverfilming, doordrenkt van verlies. Een stripverfilming die doet denken aan een requiem.

Jan Salden is docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technolog

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)