Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Passen met hun eigen tempo

Passen met hun eigen tempo

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Illustratie Simone Golob

Moderne dans

Een jaar geleden opende het nieuwe universitaire sportcentrum van UM Sport zijn deuren. Observant trekt wekelijks de sportschoenen aan en neemt tot aan de zomer deel aan een van de lessen. Vandaag: moderne dans.

De beginneling: Rustig lopen we door de ruimte. Dan rennen we. Opeens staat er iemand stil. De groep volgt. Iemand zakt langzaam naar de vloer. De groep volgt. We blijven liggen. De seconden verstrijken. Iemand staat op. De groep volgt. Voor een buitenstaander lijkt dit een rare warming-up, maar tijdens de les moderne dans heeft het een reden. “Bij moderne dans volg je niet altijd het ritme van de muziek, soms werken we vanuit het ritme van de beweging en het aanvoelen van de ander”, zegt docent Yvette van der Slik. In het begin danst een groep dan ook niet gelijk, dit soort oefeningen helpen daarbij. “Op een gegeven moment krijg je daar gevoel voor, ontstaat er een harmonie binnen de groep.”

Na de warming-up volgt het begin van een dans. We oefenen het grondwerk – bewegingen die je maakt terwijl je op de vloer ligt en het van en naar de grond gaan – wat belangrijk is in moderne dans. Van der Slik doet voor hoe je valt zonder je te bezeren, opspringt zonder veel kracht te verliezen en op de makkelijkste manier vanuit een lighouding omrolt en van je lichaam een bolletje maakt.

Tot slot een oefening in vertrouwen. In tweetallen staan we voor elkaar. We moeten ons op onze hurken laten vallen en elkaars armen vastpakken – soms links, soms rechts, soms allebei – om niet helemaal om te vallen. Aftellen of een afspraak maken over welke arm je pakt is verboden, het gaat wederom om elkaar aanvoelen. “En wat is nu het ergste dat je kan overkomen?”, zegt Van der Slik. “Dat je doorglijdt en op de grond komt te zitten.” Inderdaad, geen ramp.

De expert: “Ik haal veel inspiratie uit martial arts (vechtkunsten, red.)”, vertelt docent Yvette van der Slik. “Daar zit kracht in en het is esthetisch mooi. Er zijn veel stijlen in moderne dans, iedere docent heeft zijn eigen voorkeur.” Moderne dans komt uit het theater en heeft als kenmerk dat men altijd op zoek is naar vernieuwing en verdieping. Tijdens de lessen oefenen de deelnemers passen, maar gaan ze ook improviseren. “Het gaat om het contact met anderen, de kwaliteit en vrijheid van de bewegingen. Ik ben blij dat er geen spiegels in de studio hangen, want het gaat niet om het nadoen van een plaatje, maar om wat je voelt van binnenuit.”

Voor wie: Er is zowel een beginners- als een gevorderdencursus. “De overgang is geleidelijk, mensen doen de beginnerscursus soms ook een paar keer. Dan heb je wel wat herhaling, maar ik wissel veel af. De meeste mensen vinden het in het begin moeilijk om naar de grond te gaan, maar na verloop van tijd vinden ze dat juist het leukste.” Vrouwen zijn over het algemeen in de meerderheid, maar met enige regelmaat doen er een of twee mannen mee. “Dat is heel fijn, dat doet iets met de energie.”

De feiten: Moderne dans, maandag om 19.15-20.45 uur (beginners) en 20.45-22.15 uur (gevorderden). Een cursus duurt veertien weken, inschrijven voor een nieuwe cursus kan vanaf september.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)