Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Dit meisje is mijn eindbestemming”

“Dit meisje is mijn eindbestemming”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Thomas Vaessen (23, Heerlen)/ masterstudent fundamentele neurowetenschap, derdejaars geneeskunde, derdejaars Nederlands recht, u-raadslid/ relatie sinds twee jaar/ woont in Heerlen

Ik kan niet kiezen. Jawel, maar ik vind een brede oriëntatie belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling, daarom doe ik drie studies. Ik begon met een bachelor biomedische wetenschappen omdat ik was uitgeloot voor geneeskunde. Toen ik daar een jaar later wel mee mocht beginnen, ben ik geneeskunde erbij gaan doen. Omdat ik nog steeds een groot gapend gat in mijn rooster had, koos ik voor Nederlands recht. Dat is een passie van me. Ik wil er niet in verder, maar het is handig om er iets van af te weten en zorgt voor afwisseling. Mensen staan er vaak van te kijken dat ik drie studies doe, maar ik pik dingen snel op. Als ik iets lees dan weet ik het. En het zijn maar twaalf contacturen per studie in de week. Eén studie is geen uitdaging. Daarbij vind ik het heel leuk. Dat is belangrijk, als je hart er niet in ligt, breekt het je op.
Over tien jaar. Uiteindelijk wil ik arts worden. Ik ben erg geïnteresseerd in de geest, dus ik neig naar neurologie, neurochirurgie of psychiatrie. Onderzoek vind ik ook heel leuk, ik heb er al wat ervaring mee opgedaan tijdens mijn bachelorscriptie biomedische wetenschappen, het honoursprogramma van geneeskunde en nu voor mijn masterscriptie. Als arts kun je makkelijk onderzoek naast je patiëntenwerk doen. Over tien jaar ben ik ook getrouwd met mijn vriendin. Ik denk dat we in Heerlen wonen, dichtbij het ziekenhuis. Ik hoef geen groot huis of een dikke auto, om dat soort dingen geef ik niets. Walgelijk, als mensen dat alleen najagen. Kinderen hebben we ook. Hoeveel? Zoveel als er slaapkamers in het huis zijn.
Ik geloof in… naastenliefde. Niet voor je eigen profijt gaan, maar aan elkaar denken, zorg dragen voor anderen. Dat mis ik in de samenleving, er is weinig solidariteit. Zwakkeren moeten het zelf uitzoeken. Daarom heb ik voor geneeskunde gekozen, ik wil mensen helpen. Als neurowetenschapper kun je dat ook, door bijvoorbeeld een nieuw medicijn uit te vinden, maar als arts zie je het resultaat direct terug.
Er is geen fijnere plek dan thuis. Dat is zeker zo. Ik woon nog bij mijn ouders, omdat het heel gezellig is en ook omdat het financieel beter uitkomt. We doen altijd van alles samen. Ik zou niet weten wat ik zonder mijn familie moest. Met mijn zusje kijk ik graag series; Game of Thrones en de Walking Dead. Mijn moeder wil het liefste dat we pas het huis uitgaan als we trouwen. Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis doordat ik niet op kamers woon. Uitgaan is niet mijn ding. Ik heb nog nooit een druppel alcohol aangeraakt. En waarom zou ik eenzaam en alleen op een klein kamertje gaan zitten als we thuis ruim wonen?
Ik ben een goede vriend omdat… ik altijd tijd vrijmaak voor mijn vriendin en alles voor haar over heb. Ik hou ervan om haar te verrassen. Mijn dag fleurt op als ik een glimlach op haar gezicht kan toveren. Dit meisje is mijn eindbestemming. Toen ik haar voor het eerst zag was het alsof een auto tegen de muur knalde. We hebben elkaar ontmoet in de trein. Ik vroeg haar of ik haar ergens van kende, we bleken op dezelfde middelbare school te hebben gezeten. Die avond plaatste ik een quote op mijn Facebookpagina: Life is like a puzzle and I just found the piece that makes it all fit together.
Moeilijkste periode in mijn leven. Toen ik acht was, kreeg mijn vader een hersenbloeding. In het ziekenhuis gaf de arts hem bloedverdunners, iets wat je nooit moet doen bij een hersenbloeding. Diezelfde avond werd hij met spoed naar de operatiekamer gebracht. Daar hebben ze zijn leven gered, maar hij is nooit meer helemaal de oude geworden. Zijn persoonlijkheid is veranderd. Dat heeft mijn beslissing om arts te worden zeker beïnvloed. Ik wil levens redden, als iemand een naaste verliest dan maakt dat alles kapot.
Gelukkigste periode in mijn leven. De dag dat ik mijn vriendin ontmoette.
Laatste boek? De Koran, op aanraden van een vriend. Ik wilde zelf lezen waar alle ophef over gaat, zijn het niet verkeerde interpretaties? Het is geschiedenis, poëzie en net als de Bijbel een boek waar je veel levenslessen uit kunt halen, waar normen en waarden vandaan komen. Ik geloof in God, ben katholiek opgevoed. Maar ik vind het lastig om te zeggen wat nou de waarheid is, daar verdiep ik me in.
Flirten maakt het leven leuker. Nee, daar ben ik helemaal niet van. Ook niet toen ik nog geen relatie had. Ik ben heel romantisch ingesteld, vind dat je moet wachten op je droomprinses.
Grootste ergernis? Racisme, onverdraagzaamheid, polarisatie. Iedereen is zo blij dat de PVV niet de grootste is geworden, maar ze zijn wel de tweede partij van het land. Er wordt te weinig met de mensen gepraat. Als universiteitraadslid probeer ik dat wel te doen. Als ik hoor dat er een probleem is, ga ik naar iemand toe. Dat neemt al veel onvrede weg. Of ik de politiek in wil? Ik zit bij het CDA, maar ik voel me geen politicus. Dat is een andere mind-set. Daarbij zou ik het arts-zijn niet willen opgeven.
Droomreis? Ik hou van de zee en berglandschap, dus Spanje, Zuid-Frankrijk of Marokko lijkt me wel wat. Ik heb nog maar weinig gereisd. De afgelopen jaren waren mijn zomers gevuld met stages. Medestudenten gaan naar het buitenland voor stages, maar ik zit met de aanwezigheidsplicht voor mijn andere studies. De universiteit houdt daar geen rekening mee. Ik loop bij geneeskunde een jaar uit, omdat ik een blok opnieuw moest doen. Je mag maar één les missen in tien weken, ik was twee keer afwezig. Ik had ook eens drie tentamens op hetzelfde moment. Die mocht ik alle drie maken, maar wel binnen de tijd van één tentamen. In plaats van negen uur, had ik dus drie uur de tijd. Gelukkig haalde ik er toch nog twee.

Tags:

CommentsReacties

2017-03-28: faris
thomas you are amazing , keep going

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)