Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Je grenzen ontdekken op het toneel

Je grenzen ontdekken op het toneel

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

De dag van de...

All the world’s a stage”, zei William Shakespeare. Daar heeft de beste man natuurlijk een punt, maar wil je het iets specifieker aanpakken en daadwerkelijk naar het toneel gaan, dan is 27 maart daar een goed moment voor. Dan is het namelijk de Internationale Dag van het Theater.

Toneel is veel intenser dan een film of serie kijken, zegt Leonie Schuitema, PR en productie commissaris van studententoneelvereniging Alles is Drama. “De aftand tussen jou en de acteurs is veel kleiner. Je beleeft het stuk als een groep, lacht met de hele zaal om een grap. Dat is een heel andere ervaring dan wanneer je op een schermpje zit te kijken.”

Zelf het toneel opstappen, is iets wat Schuitema iedereen zou aanraden. “Het geeft je de mogelijkheid zoveel meer van jezelf te leren kennen. Je verplaatst je in anderen, waardoor je iets van een ander perspectief gaat bekijken. Soms is een personage totaal anders dan dat jij bent. Ik vind het bijvoorbeeld lastig om oudere mensen te spelen, dat staat nog zo ver van me af. Maar terwijl je aan de rol werkt, wordt het steeds meer eigen, ga je steeds beter zien wat de overeenkomsten zijn met je personage. En je leert waar je grenzen liggen, wat je wel en niet kan.”

Veel ervaring is niet nodig. “Regisseurs zoeken juist vaak naar onervaren acteurs, omdat die nog kneedbaar zijn. En je hoeft ook niet heel artistiek of raar te zijn, zoals studenten vaak denken. Er valt veel te leren voor alle mensen.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)