Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Veel meer dan keihard tegen een balletje slaan

Veel meer dan keihard tegen een balletje slaan

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Illustratie Janneke Swinkels

Squash: op alle niveaus

Een jaar geleden opende het nieuwe universitaire sportcentrum van UM Sport zijn deuren. Observant trekt wekelijks de sportschoenen aan en neemt tot aan de zomer deel aan een van de lessen. Vandaag: squash.

Niet met hardloopschoenen of gympen met een zwarte zool op de squashbaan. Ik kijk naar beneden: hardloopschoenen mét zwarte zool. Geen flitsend begin. En ook heel belangrijk: squashen is veel meer dan keihard tegen een balletje meppen. Maar eenmaal met een racket van UM Sport in de hand zijn die wijze woorden snel vergeten. Het kleine zwarte balletje, dat na een aantal slagen warmer en soepeler wordt, vliegt van hot naar her: rammen om het rammen. Tot squashtrainer (en coördinator studentensportverenigingen en Sportraad MUSST) Liesbeth Kruisifikx laat zien hoe je de tegenstander door een listige en beheerste slag letterlijk in een hoek drijft en zo een punt scoort. “Zorg dat de bal via de voormuur, dus de muur tegenover je, terugkaatst en neervalt langs de zijmuur.” Ah, dat is leuk. Minder kracht, meer venijn. Geen wilde zwiepers dus waarbij de bal buiten de squashbaan belandt. Ook mijn tegenspeelster, de eerste minuten nog bevreesd dat ze tijdens de opslag niet de bal maar haar hand zou raken, begint er lol in te krijgen. “Op de bal focussen”, roept Kruisifikx, “niet op de voormuur letten.” En hup, daar gaat de bal weer. O, te onbesuisd. Puntje voor de tegenpartij.

De expert: “Mannen denken al snel dat ze kunnen squashen omdat ze hard slaan. Sommigen kennen de spelregels maar half, laat staan dat ze zich bekommeren om de techniek en tactiek.” Terwijl squash juist een heel technische sport is, vertelt Liesbeth Kruisifikx. Ook snelheid, reactievermogen en conditie zijn van levensbelang. “Na 45 minuten squash ben je bekaf. Het is veel explosiever dan bijvoorbeeld tennis. Je moet strakker slaan en werken met de drie muren. In het begin zijn mensen vaak bang dat ze de muur met hun racket raken. En ja, soms sla je er een kapot.”

Het is geen blessuregevoelige sport, vindt Kruisifikx. “Ik heb in twaalf jaar tijd nog nooit iets gehad. Al sta je in het begin mekaar weleens in de weg en loop je een gescheurde wenkbrauw op. Of je ziet de afdrukken van de bal onder de douche: op je armen, benen, buik. Wij letten goed op de veiligheid, je mag niet slaan als er iemand voor je staat.” Squashers herken je aan hun mooie billen, grinnikt de trainer. “En ze zijn lenig en willen altijd winnen.”

Voor wie: Voor mensen die graag flink moe willen worden, graag tegen een bal meppen, maar ook geïnteresseerd zijn in de techniek en tactiek. Vrouwen zijn tijdens de cursussen meestal in de meerderheid, maar mannen zijn zeer welkom. En een eigen UM-squashvereniging? Die is er helaas nog niet, zegt Kruisifikx. Maar wie weet wat de toekomst brengt.

De feiten: er zijn cursussen op drie niveaus (periode 5 start op 1 mei, inschrijven vanaf 17 april) : beginners (op woensdag 18.30  en 19.15 uur en donderdag 19.15 uur), basis (dinsdag 20.00 en 20.45 uur en donderdag 18.30 uur) en gevorderden (dinsdag 21.30). Iedereen - niveau is niet belangrijk - kan een baan afhuren (45 minuten kost tussen 4 en 8 euro).

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)