Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

FPN start Robin Hood-project

FPN start Robin Hood-project

Photographer:Fotograaf: commens.wikipedia.com

MAASTRICHT. De psychologie- en neurowetenschapfaculteit gaat een Matching Fonds opzetten voor onderzoekers die aio’s in dienst willen nemen, maar geen subsidie hebben om dit helemaal zelf te kunnen betalen. Het geld voor het fonds komt van collega’s die juist heel veel subsidie binnenhalen, vandaar de (onofficiële) naam: het Robin Hood-project.

“De laatste jaren worden aio’s steeds vaker gefinancierd door geld uit subsidies van NWO of de Europese Unie”, zegt Alexander Sack, portefeuillehouder onderzoek. “Inmiddels geldt dat voor 80-90 procent van alle aio’s bij FPN. Dat betekent dat mensen die veel subsidie binnenhalen soms vijf, zes aio’s in dienst hebben, een grote onderzoeksgroep kunnen leiden,  terwijl anderen – wier onderzoek op dit moment misschien geen hot topic is, maar wel belangrijk en goed – er weinig tot geen hebben. Dat is een belemmering voor hun onderzoek. Ze moeten alles zelf doen. Die trend kun je als faculteit niet veranderen, maar wel hoe je het geld verdeelt.”

Door te labelen kan het geld overgeplaatst worden. Neem Sack’s eigen Vici-beurs. “Ik heb 50 procent van mijn eigen aanstelling gelabeld voor het Vici-onderzoek. Dat betekent dat mijn salaris vijf jaar lang voor de helft uit dat potje betaald wordt.” De faculteit bespaart op die manier een hoop geld. “En ik kan me focussen op mijn onderzoek, omdat mijn onderwijstaken tijdelijk om verlaagd zijn.” Een aanstelling bestaat uit onderwijs en onderzoek. Het geld dat wordt bespaard op onderwijs wordt gebruikt om de verlaagde onderwijstaak te compenseren. Het bespaarde onderzoeksgeld gaat vanaf nu voor een deel in het Matching Fonds.

Onderzoekers zonder of met weinig aio’s kunnen beroep doen op het fonds. “Ze brengen zelf een deel in (bijvoorbeeld 50 procent van de salariskosten van de aio), en wij matchen dat. Hoe we precies gaan bepalen wie er in aanmerking komt, moeten we nog uitzoeken. Ik stel me zo voor dat er een commissie komt. We gaan in de toekomst ook kijken naar aanvullende manieren om het fonds te financieren, zodat het kan groeien. Voor nu starten we met twee tot drie projecten.”

Het is voor het eerst dat een faculteit haar ‘earning power’ (haar succes in het binnenhalen van extern geld) volgens dit solidariteitsprincipe verdeelt. “Het idee van matching bestond al eerder, maar het Robin Hood-aspect is nieuw.” FPN hoopt dat de eerste aio’s in september 2017 kunnen beginnen.

Categories:Categorieën:
Tags:
FPN

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)