Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geef aliens geen stroomstoten!

Geef aliens geen stroomstoten!

Film: Life

Het verhaal: Op een internationaal ruimtestation onderzoeken zes astronauten grondmonsters van Mars. Daar blijkt leven in te zitten. De bemanning is aanvankelijk laaiend enthousiast, totdat blijkt dat het ruimtewezen naast intelligent vooral ook dodelijk is.

Aliens kick ass, omdat:

  • Regisseur Daniel Espinoza een spannende en op momenten sfeervolle science-fictionfilm heeft gemaakt. Dat Espinoza gevoel voor sfeer heeft, had al hij laten zien met CHILD 44.
  •  Life probeert net als de films Gravity en Interstellar een realistisch beeld te schetsen van leven in de ruimte. Daarom is het ruimtestation in deze film ook veel meer dan een decor. De kilte en de onoverzichtelijkheid van deze habitat gaat steeds ongemakkelijker aanvoelen.
  • De special effects zijn dit keer niet alleen gebruikt voor bloederige en griezelige taferelen maar vooral ook om de gewichtloosheid te tonen. Ook dit maakt de film een stuk realistischer.
  • De cast is doeltreffend en zorgt ervoor dat de personages nergens overdreven heroïsch worden. Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson en Ryan Reynolds - maar ook de anderen - lijken zo levensecht dat je pas later door hebt dat de karakters nauwelijks uitgediept zijn.
  • Life sluit naadloos aan bij het soort science-fictionfilms als The thing en Alien waar een xenofobe boodschap in zit: dat wat vreemd is dient gevreesd te worden. Dat de film op dit sentiment speelt, zegt misschien ook iets over deze tijd.

 Idiots in space, omdat:

  • Elke poging om tot een soort van emotionele diepgang te komen geforceerd of geconstrueerd aanvoelt. Bij sommige emotioneel bedoelde ontboezemingen zoek je wanhopig naar een teiltje.
  • De bemanning handelt op sommige momenten wel heel idioot. Als je niet weet hoe een vreemde levensvorm reageert op externe impulsen, lijkt mij het stimuleren met stroomstoten niet aan te bevelen. Please, don’t piss an alien off. Bovendien zet de bemanning elke veiligheidsmaatregel bij de eerste de beste noodsituatie overboord.

Tenslotte:

Hoe meer je nadenkt over life, hoe minder goed hij wordt. Al krijg je daar tijdens de film de kans niet voor, zo spannend en bedreigend is hij. En dan tovert Espinoza aan het eind ook nog een verrassend slot uit de hoed, waardoor je enigszins verbouwereerd de bioscoopzaal verlaat.

Jan Salden

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)