Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Shelter City programma krijgt vervolg

Shelter City programma krijgt vervolg

MAASTRICHT. Maastricht gaat door met het Shelter City programma. Dat heeft de gemeente besloten na een proefperiode van twee jaar. Buitenlandse mensenrechtenverdedigers krijgen door dit initiatief van Justice and Peace Netherlands de mogelijkheid om gedurende drie maanden op adem te komen, te werken en te studeren in een Nederlandse stad. Momenteel doen acht steden mee.
“Voor Maastricht is de aanwezigheid van een dergelijke internationale gast een gelegenheid om de thematiek van mensenrechten en de situatie in verschillende landen in de wereld heel concreet en bespreekbaar te maken”, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een nota aan de gemeenteraad.
De rechtenfaculteit gaat de rol overnemen van het University College Maastricht, dat zich vier keer eerder over een gast ontfermde. Volgens Fons Coomans, bijzonder hoogleraar UNESCO Chair in Human Rights and Peace, vond het UCM het zeker een succes, maar was het ook een behoorlijke belasting voor met name de ondersteunende staf.
Eind 2016 kreeg Naythan (uit bescherming wordt zijn achternaam niet vermeld) uit Kenia een werkplek bij het University College. Hij is een activist die zich al vijftien jaar lang inzet voor verschillende mensenrechtenkwesties in zijn land (politiegeweld en buitengerechtelijke executies). Gedurende zijn verblijft in Maastricht, reisde hij in de regio, naar Duitsland en België, nam hij deel aan bijeenkomsten, presentaties en lezingen met internationale NGO's en lokale organisaties. In een eerdere Observant-editie omschreef hij zijn tijd in Europa als "productief". 
Een jaar eerder, in 2015, werd Guleid uit Somaliland opgevangen. Guleid is initiatiefnemer van het Somali Human Rights Centre, een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Somaliland.
Gisteren zette de nieuwe gast, een vrouwelijke activiste (Judith) uit Nigeria, voet op Nederlandse bodem.

Het Shelter City Programme in Maastricht wordt gefinancierd door de UM en de gemeente. Samenwerkingspartners zijn Justice and Peace Netherlands, het Mondiaal Centrum en Amnesty International Maastricht.

 
Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)