Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Jason

Jason

Photographer:Fotograaf: archief

Het Griekse woord mythos betekent ‘verhaal’. Toch is niet elk verhaal een mythe. Neem St. Joris uit de Legenda Aurea: Een stad wordt belaagd door een draak die op het punt staat de koningsdochter te verslinden. Maar daar komt ridder Joris met zijn lans! Hij verwondt de draak en overhandigt hem aan de prinses, die het dier vervolgens aanlijnt en meeneemt naar de stad, alwaar Joris iedereen oproept om christen te worden. De draak wordt afgemaakt en de voltallige bevolking gedoopt. Na deze heldendaad beleeft Joris nog meer avonturen, maar die worden zelden verteld of uitgebeeld. Het drakengevecht – dat aan de mythologie is ontleend – is namelijk het enige wat mensen zich van saaie Joris herinneren; de rest van de boodschapperige christenlegende boeit niemand.

Nee, dan de Griekse Jason-mythe! De stad Iolkos is door slecht management een cultvoorwerp kwijtgeraakt, het zogeheten Gulden Vlies. Bezit van dit voorwerp betekent legitiem leiderschap. Het ding bevindt zich in een ver land, waar een machtige heerser het laat bewaken door een draak die nooit slaapt. Om het Vlies terug te halen bouwt Jason een technologisch innovatieve boot, de Argo (‘snelheidsduivel’), en gaat op expeditie. Na een serie bloedstollende avonturen met buitenissige creaturen, variërend van sexy moordenaressen tot krijsende Harpijen die met hun welgemikte uitwerpselen ieders eten bezoedelen, komt Jason bij het felbegeerde object en zijn monsterlijke bewaker. Daar legt hij bijna alsnog het loodje, maar gelukkig valt hij in de smaak bij de plaatselijke koningsdochter, Medea genaamd. Ze is een tovenares en zo verzot op Jason dat ze in ruil voor een huwelijk bereid is om alles en iedereen, desnoods haar eigen familieleden, uit de weg te ruimen. Om maar met Jason en het Vlies te kunnen ontsnappen, hakt ze zelfs haar broertje in stukken. Later, in Griekenland, eindigt ook de koning van Iolkos door haar toedoen in mootjes. Hierop moeten Jason en Medea vluchten. Als een soort Bonnie and Clyde zwerft het stel langs de Griekse stadstaten. Inmiddels heeft Jason zijn carrièredoelen verlegd naar het koningschap van Korinthe. Dat kan hij krijgen door prinses Creüsa te huwen en dus zet hij Medea aan de kant. Dat is niet alleen ondankbaar van hem, maar ook onverstandig. Hij is echter zo verblind door zijn nietsontziende ambitie dat hij geen gevaar ziet en pas bij zinnen komt als Medea zowel Creüsa en haar vader alsook Jason’s en Medea’s beide zoontjes heeft vermoord.

Ook hoe de held aan zijn einde komt is leerzaam: Jason ligt verbitterd op het strand te mijmeren over zijn vroegere roem als plotseling de achtersteven van de Argo op hem valt. Hij gaat letterlijk ten onder aan de keerzijde van zijn succesformule. Geen happy ending dus voor Jason. Wat dat betreft zijn mythen realistisch.

Marietje Kardaun, wetenschappelijk medewerker bij FASoS

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2017-04-07: Iris Stomp
Realistisch en zonder het besef van tijd ook humoristisch!Super geschreven!

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)