Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ontspannend, dat ponk-ponk van de bal

Ontspannend, dat ponk-ponk van de bal

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Illustratie Janneke Swinkels

Tafeltennis

Een jaar geleden opende het nieuwe universitaire sportcentrum van UM Sport zijn deuren. Observant trekt wekelijks de sportschoenen aan en neemt tot aan de zomer deel aan een van de lessen. Vandaag: tafeltennis.

De beginner: Gelukkig, er zijn meer beginners vanavond. Snel reserveren we één van de drie tafeltennistafels voor ons vieren. Terwijl aan beide kanten naast ons de ballen al in hoog tempo over de tafel vliegen, houden wij ons bezig met de basis. Als je opslaat, moet de bal dan eerst aan je eigen kant van het net stuiteren? (Ja) En hoe hou je het batje vast? (Alsof je iemand een hand geeft, wijsvinger uitgestrekt).

Er is geen competitie tijdens deze inloopuren. “Daarvoor is het niveauverschil te groot”, zegt coördinator Stefan Le Sage. En dat is maar goed ook. Want laten we eerlijk zijn: we zijn heel slecht. Ballen belanden ver achter of naast de tafel, slagen worden gemist. Met enige regelmaat houdt iemand in een reflex haar batje omhoog om een harde bal af te weren, waardoor de tafel in z’n geheel genegeerd wordt en we gewoon zo over aan het slaan zijn. De spanning moet komen van de vraag of we het van de tafel af gestuiterde balletje hebben opgeraapt vóórdat het in het donkere materiaalhok rolt, niet van mooie smashes en op het nippertje geredde ballen.

Maar dat mag de pret niet drukken. Want leuk is het wél. Het ponk-ponk van de bal werkt ontspannend en het is prima mogelijk een gesprek gaande te houden terwijl je bezig bent. Voor we het weten is het uur voorbij.

De expert: “Wat voor mijzelf ook een openbaring was, is dat het echt uitmaakt welk materiaal je hebt”, zegt Stefan Le Sage. “Zo hadden we balletjes die trilden in de lucht. Als je een bal met effect sloeg, zag je ze zig-zaggen. Daar valt niet mee te spelen. En de rackets die we hebben zijn prima, maar de fanatiekelingen nemen een eigen batje mee. Heb je een aanvallende stijl dan is een zwaarder racket beter, voor anderen juist een lichter.” Ook belangrijk bij tafeltennis is je lichaamshouding. “Ik heb getennist en ben gewend altijd deels naar voren te blijven staan. Bij tafeltennis draai je juist bij iedere slag helemaal in.” Tot slot: wat train je er eigenlijk mee? “Vooral je reactievermogen. Techniek is belangrijk, leren de bal strak te spelen. Als je op een hoog niveau speelt, train je ook je conditie.”

Voor wie: Alle niveaus zijn welkom. “Er zijn er die meedoen aan Limburgse toernooien, maar ook beginners. Mensen komen met vrienden of alleen. Ze draaien door aan een tafel of dubbelen. We hebben maar drie tafels, dus soms moet je even op je beurt wachten. Mannen en vrouwen spelen gewoon door elkaar. Dat maakt bij tafeltennis niet zoveel uit, ervaring telt. Ik ben best sportief, heb genoeg kracht en uithoudingsvermogen, maar tegen een vrouw die al langer speelt, maak ik geen kans.”

De feiten: er zijn inlooplessen op dinsdag van 18.15-19.15 uur, vrijdag van 17.30-19.00 uur en zondag van 17.15-19.15 uur

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)