Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eerstejaars

Eerstejaars

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

“Ik heb een suggestie voor je column,” schreef een vriend. Verbaasd keek ik naar mijn scherm. Hij weet dat ik wel eens vastzit met schrijven; ik heb hem al vaker om een leuke anekdote gevraagd. Slechts voor inspiratie natuurlijk, gewoon een verhaaltje dat ik op de een of andere manier kan omtoveren in een persoonlijke column. Normaal gesproken heeft hij niks om te delen, of ziet hij mijn vraag als een uitnodiging om flauwe grappen te vertellen. Vorige week was het nog: “Het eerste waar ik naar op zoek ben in een meisje is intelligentie. Als ze dat niet heeft, is ze van mij!” Maar nu had hij dus echt bruikbaar materiaal: ik moest maar eens schrijven over het freshman effect.

Het freshman effect, of in het Nederlands: het eerstejaars-effect, stond voor onze gedeelde frustratie over eerstejaars studenten die doen alsof ze de allerbelangrijkste individuen van de universiteit zijn. Het lijkt een soort overlevingsmechanisme: wanneer je een nieuw gebied betreedt, kun je beter maar meteen doen alsof je de baas bent. Ze zijn luid en aanwezig, en hangen langer rond op de universiteit dan de schoonmakers met avonddienst. Iedereen is hun ‘vriend’ en de gesprekken gaan over weekendavonturen en over hoe zeer ze zich al thuis voelen na twee weken studeren. Het freshman effect verdwijnt altijd weer na een tijdje, maar het lijkt bijna onderdeel van het curriculum.

Ik vraag me af of het psychologisch te duiden is, die tijdelijke boost van zelfvertrouwen. Onzekerheid of schaamte is er niet bij, lijkt het. Zo riep een meisje tijdens de laatste introductieweek of iemand cocaïne met haar wilde gebruiken. Casual. Op de binnenplaats. Ik wilde vroeger ook wel eens hoog inzetten, maar dit was toch wel een niveautje boven mij. Zo dacht ik in de brugklas dat ik best verkering kon krijgen met die oudere, mysterieuze badboy waar iedereen verliefd op was. Als ik geweten had dat ik zijn vorige vriendinnetje en haar hele heksenkliek achter me aan zou krijgen, dan had ik wel drie keer nagedacht voor ik zwijmelend zijn roversverhalen aanhoorde over peuken stelen en blowen in het fietsenhok.

Klagen over eerstejaars die door indruk te maken hun plekje willen vinden heeft eigenlijk ook weinig zin, want ieder van ons studentjes heeft ooit het leven van de ouderejaars flink zuur gemaakt met dat misplaatste zelfvertrouwen. Misschien is het gewoon wel onderdeel van ons bestaan, of zoals the Lion King het zo mooi verwoordde: it’s the circle of life.   

Cato Boeschoten

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: