Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Van ‘very good’ tot ‘world leading’

Van ‘very good’ tot ‘world leading’

ICIS en UNU Merit willen interfacultaire graduate school

MAASTRICHT. De Maastrichtse instituten ICIS en UNU Merit oogsten veel lof na een gezamenlijke onderzoeksvisitatie van de VSNU. Op het vlak van maatschappelijke relevantie zijn ze ‘world leading’. Zwakke plekken zijn er ook: het geringe aantal onderzoeksbeurzen en de ingewikkelde organisatiestructuur.

Omdat ICIS (International Centre for Integrated assessment and Sustainable development) te klein is voor een eigen visitatie en veel onderzoeksthema’s gemeen heeft met UNU Merit, is besloten om beide instituten tegelijk tegen het licht te houden. De Nederlands-Duitse commissie van vier hoogleraren heeft ingezoomd op de periode 2010-2015.

De twee instellingen bestrijken in hun onderzoek het brede terrein van ‘human development and sustainability’, met thema’s als governance, innovatie and technologische verandering, migratie en duurzame ontwikkeling. De kwaliteit is volgens de commissie ‘very good’. Het aantal publicaties per jaar is in vijf jaar gestegen van 59 naar 100. In sommige domeinen waaronder ‘innovation economics’ en ‘technology and industrial dynamics’ doen de instellingen niet onder voor de London School of Economics of Harvard University.

Op ‘maatschappelijke relevantie’ ontvangen ICIS en UNU Merit de hoogste score: ‘world leading’. Dit omdat de 376 onderzoeksprojecten in de onderzochte periode veelomvattend en divers zijn. Ze variëren van vrede bevorderen in Kirgizië tot opvang van vluchtelingen evalueren in Afghanistan. Het vloeit voort uit de aspiratie om de humanitaire situatie in ontwikkelingslanden te verbeteren en een duurzamere wereld te creëren.

Een minpunt vormen de PhD-programma’s van de instellingen. Promovendi doen te lang over hun onderzoek of haken af. Van degenen die in 2008 begonnen, heeft eenderde het bijltje erbij neergegooid. In het UNU-programma, speciaal voor professionals, heeft zelfs driekwart de eindstreep niet gehaald. Een ander minpunt is dat de helft van de inkomsten bestaat uit contractonderzoek en slechts 1 tot 6 procent uit onderzoeksbeurzen van NWO en EU.

In de toekomst gaan beide instituten meer samenwerken. Ze willen hun positie binnen de UM verstevigen door een interfacultaire graduate school van de grond te tillen. Een goed idee, aldus de commissie, al wordt het er organisatorisch gezien niet overzichtelijker op. Je krijgt twee instellingen die verbonden zijn aan twee universiteiten (UM en UNU) en aan twee faculteiten (SBE en FHS). Met alle verschillen in beleid, arbeidscontracten en geldstromen van dien.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)