Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Opstaan voor de wetenschap

Opstaan voor de wetenschap

Photographer:Fotograaf: Flickr/Liz Lemon

MAASTRICHT. Zonder wetenschap geen bewijs, geen waarheid en geen democratie. Dat is de gedachte achter March for Science, een wereldwijd omarmd initiatief. Op zaterdag 22 april wordt er in zo’n 430 steden een tocht gelopen, ook in Maastricht. “We willen die dag de wetenschap vieren. Onderzoekers mogen uit hun ivoren toren komen en laten zien dat het van het grootste belang is waar ze mee bezig zijn”, zegt Nathalie Ummels, tot voor kort werkzaam bij het Center For European Studies van de Universiteit Maastricht en een van de vier initiatiefnemers van de Maastrichtse tocht. “De wetenschap komt met uitkomsten die niet zijn gebaseerd op meningen, maar op waardevol onderzoek. In een wereld van ‘alternative facts’ hebben we de wetenschap nodig voor een goed functionerende democratie. Burgers hebben het nodig om geïnformeerd te zijn.”
Het idee voor een March for Science popte op in Washington DC, in navolging van de Women’s March op 21 januari, na de inauguratie van president Donald Trump. Amerikanen protesteerden massaal voor het behoud en belang van mensenrechten, klimaat, gezondheidszorg, vrijheid van religie, et cetera.
Ook in Amsterdam is er op 22 april een March for Science; de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de Landelijke studentenvakbond (LSVb) sluiten zich hierbij aan. Ummels: “Maar voor wie niet naar Amsterdam – of Brussel of Keulen – kan, is Maastricht een heel goed alternatief. De UM, eigenlijk de hele provincie, heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt, zeker met de Kennis-As en de Brightland campussen.”
DSM, met vestigingen over de hele wereld, heeft zich hard gemaakt voor de March for Science (mede-initiatiefnemer Jens Thies is senior science fellow biomedical materials bij DSM). Het bedrijf heeft al zijn medewerkers opgeroepen mee te lopen.
Rianne Letschert, rector van de Universiteit Maastricht, zal ook present zijn in Maastricht.

Zaterdag 22 april, March for Science Maastricht, om 12:00 vertrekkend vanaf Plein 1992. https://www.facebook.com/ScienceMarchMaastricht
 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)