Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Het gaat erom of je tevreden bent met jezelf”

"Het gaat erom of je tevreden bent met jezelf”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Noël van de Kerkhof (21, Someren-Heide)/  derdejaars geneeskunde en voorzitter van de Maastrichtse Studenten Raad (MSR)/ woont in Maastricht/ burgerlijke staat: ongehuwd

Saurus of Tragos? Misschien Saurus. Ik vind het knap als je naast je studie zoveel roeit. Het zijn leuke mensen, relaxter dan de verenigingsstudent die liever wil feesten en zichzelf vaak al heel wat vindt. Ik ben Kokolid om de doodsimpele reden dat mijn Inkompapa’s bij Koko zaten. Ik wilde eigenlijk nergens bij gaan, vond het overdreven, onzin. Maar eenmaal in Maastricht dacht ik: go with the flow. Ik ben nu lid van het vrouwendispuut Dårfinkar. Waarom een vrouwen- en geen damesdispuut? Dat is geheim, daar kom je pas achter als je lid wordt.
Welk kunstwerk heeft jou het meest gevormd? [Denkt lang na] Moeilijke vraag. Ik heb gymnasium gedaan en dat was niet cool. Ik vond het ook nog eens leuk, dat was nog minder cool. Ik genoot van de klassieke talen, het puzzelen met zinnen en grammatica. Het heeft mijn doorzettingsvermogen versterkt: lukt het zo niet, dan probeer ik het via een andere weg. Bovendien vind ik veel verhalen uit de antieke oudheid, vooral die van Ovidius, intrigerend en mooi. Dat zoveel eeuwen later die boeken nog zeggenschap hebben, dat is gaaf. Ik hoef zelf niet beroemd te worden, maar ik zou graag iets voor de wereld en/of de wetenschap willen betekenen.
Het ergste ooit … [Denkt na, twijfelt] Ik moet de klap nog krijgen, denk ik. Veel is vlekkeloos verlopen: de middelbare school, meteen ingeloot voor geneeskunde. [Na een tijdje] Ik ben een doorzetter en heb veel discipline, maar daar kun je ook in doorslaan. Dat gebeurde in de vijfde klas van het gymnasium. Ik ging afvallen, raakte in de ban van de kilo’s. Ik ben eruit gekomen en heb veel steun van vriendinnen gehad. Een van hen zei ooit: je kunt deze boterham gerust eten, ik doe het ook en kom geen kilo aan. Het hielp me, daar ben ik heel dankbaar voor. Ik heb mezelf hierdoor beter leren kennen. Ik weet inmiddels dondersgoed dat er altijd wel iets op jezelf aan te merken is, perfect word je nooit, maar het gaat erom of je tevreden bent met jezelf. Dat straal je uit en geeft je de kans om meer te genieten van wat er is.
Wat vind je het moeilijkste aan de liefde? Jezelf bloot geven. Je ware ‘ik’ laten zien, dat maakt kwetsbaar. Ik heb ooit een jaar een vriendje gehad en heb daarvan geleerd dat het goed is om voor jezelf op te komen. Voor jezelf, maar ook voor de ander.
Bid je wel eens? Nee, ik ben echt niet gelovig. Ik heb wel de eerste communie en het vormsel gedaan, maar dat was meer omdat iedereen dat in ons katholieke dorp deed. Tijdens de lessen levensbeschouwing op de middelbare school ging ik over het geloof nadenken en kwam tot de conclusie dat het niets voor mij is. Ik heb het ook niet nodig, al zie ik dat het mensen veel vertrouwen en steun kan geven.
Aan welk voorwerp ben jij het meeste gehecht? Niet aan mijn telefoon en niet aan mijn laptop. Laatst was mijn laptop drie weken kapot, dat was de eerste dagen lastig, maar daarna ben ik in het UB-leven gestapt. In de bieb ben je productiever dan thuis. Iedereen studeert er hard en je voelt de sociale druk van de mensen om je heen. Zij kunnen op je scherm zien of je aan het Facebooken bent of aan het studeren. Echt gehecht ben ik aan mijn papieren agenda. Ik sleep hem overal mee naar toe.
Ik ga de politiek in. Ja, dat zie ik mezelf wel doen, niet de landelijke - dat is een beetje te ver van mijn bed - , maar de lokale politiek. Ik ben links en groen. Ik ben nu voorzitter van de Maastrichtse Studenten Raad. We zijn met zijn drieën en zitten in allerlei overleggen van de gemeente om de studentenstem te laten horen. Ik vind dat belangrijk en wilde graag iets buiten Koko doen.
Vaders- of moederskindje? Ik ben papa’s kleine meisje. Als ik thuis kom is hij altijd heel blij om me weer te zien en vraagt hij of ik snel weer kom. Uiterlijk lijk ik op mijn moeder, innerlijk ben ik een mengelmoes: het koppige heb ik van hen allebei, het zorgzame, het opgeruimde (letterlijk en figuurlijk), het joviale en sociale van mijn moeder.
Slechtste eigenschap? Ik ben een twijfelkont, als ik kleren ga kopen hang ik het truitje of rokje altijd weer terug en ga eerst een rondje lopen. In de mensa weet ik niet welk broodje ik moet kiezen, even naar de supermarkt zit er voor mij niet in, zoveel keuze. Maar over de grote zaken in het leven heb ik nooit getwijfeld. Ik weet al sinds mijn tiende dat ik arts wil worden.
Over vijf jaar … ben ik klaar met mijn master en hopelijk bezig met mijn specialisatie. Ik vind nu neurologie leuk, maar tijdens de coschappen kom ik er wel achter wat bij me past. Ik denk niet dat ik in Limburg blijf, liever Brabant of de Randstad. Een leuke man zou mooi zijn, maar ik ga niets forceren, dat werkt toch niet. Ik heb dan nog geen kinderen, maar die wil ik wel: 2,5. [Lacht] Wij zijn thuis met zijn tweeën, mijn broer en ik. Heb je ruzie, dan kun je niet snel naar een ander toe. Ik heb opgepast in een gezin van vier, dat was te veel chaos, heb je zelf geen leven meer. En ik blijf werken, ik heb niet voor niets gestudeerd.
Een vriendin is iemand die loyaal, eerlijk en begripvol is. Ik heb vriendinnen in Someren-Heide, sommigen ken ik al mijn hele leven. We weten hoe we in elkaar zitten, ook al leiden we niet meer dezelfde levens. [Ze wijst op haar zilveren ketting] Die kreeg ik dit weekend van hen voor mijn 21ste. Daar ben ik heel blij mee. Mijn Maastrichtse vriendinnen zijn wel met dezelfde dingen bezig, we bouwen nu een band op waarvan ik hoop dat die voor de rest van ons leven is.
Guilty pleasure? Ik lik mijn bord graag af, net als mijn vader. Ik vind het zonde om de saus te laten liggen, die is juist zo lekker.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)