Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verward gedrag

Verward gedrag

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Geloof het of niet maar de criminaliteit in Maastricht is gedaald. Dat maakte de gemeente deze week bekend. Het komt, zeggen ze, door een integrale aanpak. Natuurlijk, dacht ik, een integrale aanpak is altijd goed. Bij alles. Als ik mijn Toyota een wasbeurt geef spuit ik zowel de boven- als de onderkant helemaal integraal nat en dan laat ik ook mevr. B nog het interieur opkuisen. Of beter: ik verzoek haar vriendelijk de handen uit de mouwen te steken. Als dat niet integraal is, weet ik het niet meer.

Maar wat lees ik verder? Hoe integraal de gemeente er ook bovenop zit, de jeugdoverlast en de overlast door personen met verward gedrag zijn het afgelopen jaar juist toegenomen!

Is het raar dat ik hierbij meteen aan de universiteit denk? Die door deze twee categorieën immers integraal wordt afgedekt? 

We beginnen met de jeugd. Waaronder: de student. De tijd dat studenten nog nette mensen waren die weleens iets balorigs deden, ligt ver achter ons. Tegenwoordig noemt trouwens jan en alleman zich maar student, als we niet uitkijken studeer je binnenkort zelfs bij de kleuterschool al af; o nee, de kleuterschool bestaat niet meer maar u snapt waar ik heen wil. En de èchte student van tegenwoordig, het type dat door onze UM-gebouwen sjokt, is niet alleen het idealistische klimaatbewuste geitenwollen sokje maar ook de calculerende boef die zijn docenten bedreigt voor een hoger cijfer en die ‘s avonds laat graag een vervoermiddeltje scoort uit de fietsenstalling waar hij toevallig tegenaan loopt. Of er een kinderzitje op zit of niet, als het maar twee wielen en een stuur heeft. En een kraakbaar slot.

Verder hoor ik van collega’s die in de binnenstad wonen dat ze om de haverklap groepsgewijs antropomorfe figuren tegenkomen die in exotische talen de goegemeente uit z’n slaap brullen. Dat noem ik nog eens overlast, wat zeg ik: integrale overlast! Of neem het getetter en hiphopgeboenk uit hun huizen: de gemeente zet daar nu patrouillerende diknekken op, zag ik vorige week in dit prachtblad, maar of dat integraal genoeg is?

Want naast het studentikoze jeugdoverlastprobleem zijn er de ‘personen met verward gedrag’. Dan hebben we het dus over volwassenen. Ik, beste mensen, kom die dagelijks tegen. Hier op de Berg, ik mag het eigenlijk niet zeggen dus ik zal de collegae niet herkenbaar portretteren, maar zéker als ik op faculteitsbezoek ga. Dat doe ik regelmatig, even met de poten in de modder staan, even de loopgraafgeur opsnuiven als ik langs een onderwijsgroepje loop, of een college waar een zwetende docent iets onbegrijpelijks staat te verkopen. Naderhand kom ik zo’n man dan weer bij de uitgang van het gebouw tegen. Daar zoekt hij dan al mompelend met een schooltas onder de arm of een linnen rugzakje over de schouder zijn weg door de menigte van portiekrokers. En ook dat soort kijkt verward, of op zijn minst glazig uit de ogen.

Ik hoef slechts een klein beetje te overdrijven als ik constateer dat onze uni misschien wel de ideale biotoop is voor de verwarde persoon. Je krijgt ervoor betaald en je valt er niet op. Maar wacht, de gemeente wil er iets aan doen. Ik citeer maar even integraal: “Op dit moment is een plan hiervoor in ontwikkeling. Ook wordt op provinciaal niveau gewerkt aan een gecoördineerde aanpak, waarbij de initiatieven van Noord-, Midden- en Zuid-Limburg aan elkaar gekoppeld worden, zodat gezamenlijk als verdiepingsregio een aantal regio-overstijgende zaken verder ontwikkeld worden.”

Die laatste zin moet u even tot u door laten dringen: Zodat gezamenlijk als verdiepingsregio een aantal regio-overstijgende zaken verder ontwikkeld worden.

Let wel, het gaat hier om beleid dat ‘personen met verward gedrag’ in toom moet houden. Voor de personen met verwarde taal wordt later een integrale aanpak bedacht.

Albert Bergbroeder

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: