Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een stoeltje om te koesteren

Een stoeltje om te koesteren

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

De dag van de...

Dat ene lampje dat nog van oma is geweest, die mooie vaas uit de kringloopwinkel.  Poets ze nog eens extra op, want op 9 april is het Cherish an Antique-dag.

Een stuk antiek aan de Universiteit Maastricht dat een speciaal plekje heeft in het hart van Annemieke Klijn, conservator van de Kunst- en Erfgoedcommissie, is het stoeltje waar koningin Juliana op zat toen ze de oprichtingsakte van de universiteit tekende. Klijn kwam het tegen op de zolder van de Bouillonstraat 1-3, waar nu rechtenfaculteit zit.

“In eerste instantie dachten we dat het nep was. De verf was afgebladderd en de stof stuk. Toen we er een expert naar lieten kijken, bleek het toch echt een heel oud stoeltje te zijn. Het stamt uit de periode 1804-1814, ten tijde van het eerste Franse keizerrijk, onder Napoleon. Dat vind ik extra leuk, want dat is precies de periode waarover ik les geef.” De stoel is gemaakt in de Empire-stijl die toen populair was. Inmiddels is het gerestaureerd. “Met originele materialen. Ze hebben zelfs dezelfde stof gevonden die toentertijd gebruikt werd, alleen het motief is in spiegelbeeld.”

Met zo’n ontdekking stijgt ook meteen de waarde van een meubelstuk. “Dat betekent helaas dat je het niet meer kunt gebruiken. Het staat nu in het depot op Dub 30.”

Het is trouwens niet helemaal zeker dat dit dé stoel is waar koningin Juliana op zat, er stonden meerdere soortgelijke exemplaren op zolder. “Maar dat hoort bij erfgoed. Het gaat om het verhaal. Iets wordt erfgoed door de betekenis die je eraan hecht.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)