Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Bevend naar de bootcamp

Bevend naar de bootcamp

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Illustratie Janneke Swinkels

Bootcamp outdoor op dinsdag en donderdag

Een jaar geleden opende het nieuwe universitaire sportcentrum van UM Sport zijn deuren. Observant trekt wekelijks de sportschoenen aan en neemt tot aan de zomer deel aan een van de lessen. Vandaag: bootcamp outdoor.

De beginner: “Ja, leuk, tuurlijk gaan we een keer naar de bootcamp,” reageren de enthousiastelingen van Observant. De redactie is overal voor in. Maar als puntje bij paaltje komt, zijn er twijfels. “Te veel last van de kuit”, “mijn enkels”, “heupen”, “conditie”, “het ene been is langer dan het andere”. Gelukkig stelt trainer Sietze de Wijs gerust. “Onze bootcamp is vrij laagdrempelig, we moeten ons als UM-sport natuurlijk aanpassen aan alle niveaus.” Een zucht van verlichting, want wie denkt aan bootcamp, ziet groen geschminkte wannabe militairen voor zich die door de modder kruipen, over tractorbanden springen en van alle kanten worden uitgekafferd. Bij UM-sport: niets van dit alles. De Wijs is erg enthousiast en leidt het gezelschap van twaalf meiden vrolijk – hij wel, de meiden soms iets minder – door de buurt.

There we go, onder hekjes door rennend en vervolgens hardlopend naar het op de grond geschilderde dambord voor de ingang van de Universiteitssingel 40. Daar moet vooral worden gesprongen. Vervolgens nemen we de trap, ook springend, omhoog welteverstaan. ‘Wie heeft in vredesnaam tredes verzonnen van dertig centimeter hoog?’ vraag ik mezelf af, terwijl ik niet probeer te struikelen.
“Kom op meiden, dit is pas het begin!” De Wijs neemt een sprintje naar de volgende barrière, wederom trappen. Ook daar weer allemaal been-, buik- en armspierenwerk. Veertig seconden voor de ene oefening, dan door naar de volgende. Wie wil, mag de training verzwaren. Bijvoorbeeld door één been omhoog te tillen, terwijl je jezelf omhoog lift met je armen en naar de lucht kijkt (dippen in sporttermen).

“Nog vijf, nog vier, drie…” Als we in het gras liggen in plankhouding, een goede anti vetrol-oefening, komt er her en der wat weerstand. “Dit meen je niet, hoe lang moet ik zo liggen?”
Nog ‘even’ op handen en voeten de heuvel op en dan het verlossende woord: “Bijna klaar.” Maar niet voordat er meters is gelunged: ene been naar voren, andere naar beneden tot de knie bijna de grond raakt. “Goed voor de bovenbenen, dat merk je morgen wel”, lacht De Wijs.
Intussen is de fotograaf langs geweest. Het houdt ze bezig: “Als ik er maar een beetje leuk op sta. Ik keek volgens mij heel chagrijnig.” Deze verslaggever denkt: ‘Maak je daar maar niet druk over. Met een beetje pech kom je de komende dagen niet eens meer je bed uit van de spierpijn.’

De expert: “Bootcamp is heerlijk omdat je in de buitenlucht een allround body workout doet. Je spreekt alle spieren aan”, zegt trainer Sietze de Wijs. Belangrijk is ook dat deelnemers niet bang zijn om vies te worden. Er wordt door het gras gekropen en op traptreden geleund. “Gelakte nagels kúnnen breken”, lacht De Wijs. “Soms krijg ik de vraag of we veel moeten rennen, maar in totaal gaat het maar om twee of drie kilometer.” De Wijs gebruikt alles dat hij tegenkomt in de omgeving – trappen, hekjes, heuvels, stoepranden, parkeervakken – en sjouwt zo min mogelijk materialen mee. Ja, zeker is hij ooit weggejaagd. Die keer dat hij het parkeerterrein van het ziekenhuis betrad bijvoorbeeld. “Gelukkig stuurde de beveiliging ons de kant op die we wilden.”

Voor wie: Voor heren en dames – “doorgaans is het 70 procent dames, 30 procent heren” – die graag in de buitenlucht sporten en alle spieren willen aanspreken. Beginners en gevorderden komen aan hun trekken omdat de oefeningen kunnen worden aangepast.

De feiten: Bootcamp Outdoor, dinsdag 18.15-19.15 en donderdag 17.15-18.15, inloop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)