Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Oedipus: kortzichtigheid is zijn middle name

Oedipus: kortzichtigheid is zijn middle name

Photographer:Fotograaf: Observant

Ook het laatste verhaal uit onze miniserie over mythen stemt niet vrolijk. Meteen als Oedipus geboren wordt, ziet het er al beroerd voor hem uit. Hij is een zoon van de Thebaanse koning Laius. Vanwege een onheilspellend orakel wil laatstgenoemde niets van mannelijk nakomelingschap weten. Hij laat de arme kleine boreling voor dood achter op een bergrug. Oedipus overleeft echter en wordt geadopteerd. Zelf weet hij niet beter of hij is een zoon van het koningspaar te Korinthe.

Als jongeman bezoekt Oedipus het beroemde heiligdom te Delphi. Daar voorspelt men hem dat hij zijn eigen vader zal doden en zijn moeder huwen. “Mooi niet”, denkt Oedipus, en in plaats van terug te gaan naar zijn vermeende ouders in Korinthe begeeft hij zich naar Thebe. Onderweg raakt hij in conflict met een oudere heer en slaat hem dood. Toevallig was die man zijn biologische vader Laius en daarmee is het eerste deel van de voorspelling vervuld.

Om Thebe te bereiken moet Oedipus eerst nog langs een Sfinx. Sfinxen zijn lijpe beesten. Ze liggen graag op de loer bij grafheuvels en andere sinistere plekken. Bovendien zeggen ze niet wat ze bedoelen. Dit exemplaar vraagt droogjes aan Oedipus of hij weet wie er ’s ochtends op vier, ’s middags op twee en ’s avonds op drie benen gaat. Oedipus raadt het antwoord: de mens (die kruipt in het begin van zijn bestaan, is vervolgens eventjes zelfstandig en heeft als bejaarde een stok nodig). De waarschuwing die in de vraag van de Sfinx besloten ligt ‒ dat mensen tijdelijke wezens zijn en dat hun macht weinig voorstelt ‒ ontgaat hem echter.

Oedipus loopt vrolijk door ‒ kortzichtigheid is zijn middle name ‒ en trouwt met de koningin van Thebe, die toevallig net weduwe is geworden, met zijn eigen moeder dus. Ze stichten ook een gezin. De goden reageren op het wangedrag door de pest naar de stad te sturen; pas als de moordenaar van Laius berecht is, zal die worden opgeheven.

Als verantwoordelijke burgervader werpt Oedipus zich nu voortvarend op het onderzoek naar wie die verschrikkelijke misdaad toch gepleegd kan hebben. Die schurk zal hij laten boeten! De opsporing wordt grootscheeps aangepakt. Oedipus verdenkt iedereen, behalve zichzelf. Zijn omgeving begrijpt al snel hoe het echt zit, maar o wee als iemand de waarheid durft te zeggen! Oedipus is uiterst lichtgeraakt en ver voorbij het stadium van het gezond verstand. Gelijk menig hedendaags bestuurder verstopt hij zich achter een werkelijkheid van procedures. Het wil maar niet tot de goede man doordringen dat hij zelf de bron van ellende is. Als het kwartje eindelijk valt, stort hij volledig in. Hij steekt zichzelf de ogen uit, wordt weggejaagd en slijt de rest van zijn dagen in ballingschap.

Marietje Kardaun, wetenschappelijk medewerker Fasos

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)