Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Waar is m’n ouwelullendag?

Waar is m’n ouwelullendag?

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ziet u de notulen van de vergaderingen van ons hoogste Bestuurscollege wel eens? Interessante lectuur, nietwaar? Vooral omdat je er als een haas doorheen schiet. Want er staat dus niks in. Zelfs de vergaderverslagen uit het Kremlin zijn nog informatiever, daar durf ik wel iets om te verwedden. De grote vraag is: waarom? Met die vraag heb ik me wel eens tot Germanicus gewend, maar die reageerde, hoe zal ik het zeggen, een tikje verveeld: “Nicht seichen, Albert”, daarmee kon ik het doen. Germanicus is niet zo van de bureaucratie, dat weten we natuurlijk allemaal, hij is meer van Voraus mit die Ziege! Dat betekent geit. Maar de andere twee leden? Heer Boss is historicus en alleen al om die reden verzot op schriftelijke bronnen, en bovendien is hij van de preciezigheid: als iets niet is genotuleerd, is het niet gebeurd. Delft hij het onderspit op dit punt? En dan hebben we nota bene ook nog een juriste in het gezelschap, mevr. Lichtschicht! Als er één mensensoort is die het schrift zo ongeveer heeft uitgevonden, dan zijn het wel de rechtsgeleerden. Nu is ze, haar naam zegt het al, snel en deswege soms een beetje slordig, maar de Collegenotulen zijn niet slordig, ze zijn eerder zo summier dat je alleen met heel veel fantasie kunt bevroeden wat de dame en heren besproken hebben.

Nu lees ik, net als u (ja toch?) wel eens een boek. Deze keer over onze oude koningin, Juliana, waarin ook historische uitstapjes te vinden zijn. Eentje was erbij dat mij behoorlijk frappeerde. Het gaat over Thorbecke, de man die de grondwet van 1848 ontwierp en daarna verschillende malen minister was, en de in 1849 aangetreden koning Willem III. Als kroonprins stond die al bekend om “zijn impulsieve gedrag en geringe intellectuele niveau”, meldt schrijfster Jolande Withuis. Dus wat deed Thorbecke toen de man eenmaal koning was geworden? “Hij reduceerde de notulen van de ministerraad tot nauwelijks meer dan een besluitenlijstje, zodat de koning in het duister tastte omtrent de beraadslagingen aldaar.”

Ha! Dit was wat je noemt een aha-erlebnis, een déjà vu: ze houden het kort om hogere instanties niet wakker te maken. Het is de bedoeling dat die in het duister tasten! En over wie hebben we het dan? Hiërarchisch gezien natuurlijk over de Raad van Toezicht, maar in de praktische universiteitspolitiek eerder toch de Universiteitsraad. Zijn ze daar impulsief, met een gering intellectueel niveau? Zou ons Hoge College dat vinden? Guttegut, als dat maar niet bekend wordt.

En mag ik nog even terugkomen op de rectrix? Toen die benoemd werd zei oppertoezichthouder mevr. Truze dat een vrouw erbij “de dynamiek in het College zou veranderen”. Nu geloof ik dat graag, er wordt hoorbaar meer gegiecheld en zelfs luidkeels gelachen als ze weer eens uren bij elkaar zitten (en dan één A-4tje notulen produceren), en in alle beleidsstukken staan nu vrouwen voorop, maar er is ook een handicap. Ze is niet alleen vrouw maar ook jong. Is het dan toeval dat de oudjes onder ons, ik hoor er zelf ook al een beetje toe, zie mijn portretje, véél minder aandacht krijgen? Dat het prachtplan voor een ‘generatiepact’ onder de mat is geschoffeld? Ons wordt toch al van alles ontnomen, we hebben al geen vut en geen fpu meer, de ouwelullendagen - excusez le mot - zijn vervallen, en 65 is al lang geen 65 meer, en nu was er dit toffe idee om met enig behoud van salaris en pensioenrechten toch wat dagen in te leveren, waardoor de jonkies eerder aan een vaste baan kunnen komen. Dat moet het Hoge College dan wel betalen. En daar hebben ze geen zin in.

Maar het gaat toch goed met Nederland? En met de UM? Mogen wij dan, die ons het vel van de knokkels hebben geschaafd om deze uni op te bouwen, niet wat erkenning krijgen? Nou dan!

Toch een zalig Pasen, beste lezers!

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)