Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nieuw centrum voor laagdrempelige psychische zorg voor jongeren

MAASTRICHT. Vier op de vijf jongeren met psychische problemen krijgt geen zorg. De drempel om hulp te vragen is vaak hoog, de wachtlijsten lang en uitzoeken bij wie je moet zijn ingewikkeld. Dat moet veranderen met Headspace, een centrum waar jongeren anoniem kunnen binnenlopen met vragen en klachten. Kartrekker Therese van Amelsvoort, hoogleraar transitiepsychiatrie: “We gaan niet het wiel opnieuw uitvinden, maar proberen de gaten van het huidige systeem opvullen.”

Jongeren tussen de 12 en 25 kunnen straks bij Headspace terecht met lichte of zware psychische klachten, maar ook met vragen over seksualiteit, school, alcohol en drugs, werk of financiën. “Nu zijn al die zaken gescheiden, maar in de problematiek hangen ze vaak samen”, zegt Sophie Leijdesdorff, promovenda binnen het Headspace-project. “We praten veel met jongeren en die vinden het lastig om steeds naar een andere instantie te moeten. Bij ons zitten de contactpersonen van allerlei instanties bij elkaar. Wij helpen de jongeren de weg vinden.”

Ook belangrijk voor de jeugd: anonimiteit. “Je hoeft geen identiteitskaart te laten zien, we vragen niet naar een BSN-nummer”, zegt Van Amelsvoort. Soms is één gesprek al voldoende, is de ervaring in onder andere Australië en Denemarken, waar het concept al langer bestaat. Net als in die landen is gebruik maken van het centrum gratis. “Dat kan doordat we gaan werken met veel vrijwilligers – in Denemarken zijn er per centrum maar drie betaalde krachten – en participerende instellingen zoals de UM, Mondriaan en Virenze bereid zijn personeel beschikbaar te stellen.” De vrijwilligers zullen ervaringsdeskundigen zijn, maar ook bijvoorbeeld studenten die een stage bij headspace kunnen doen.

In de zorg bestaat een knip bij de leeftijd van 18, jongeren gaan dan van de jeugdzorg naar de volwassenen zorg. Bij Headspace is er bewust voor gekozen dat niet te doen. “Driekwart van de psychische problemen ontstaat voor het 25e levensjaar, dit is een kwetsbare periode”, zegt Leijdesdorff. Van Amelsvoort voegt eraan toe: “Je ziet dat steeds meer instellingen soepel met die knip omgaan, er is veel discussie over, dat vind ik positief.”

Als het aan de initiatiefnemers ligt, behalve de UM ook de VU en verschillende ggz-instellingen in Maastricht en Amsterdam, gaat het eerste Headspace centrum deze zomer open. Daar is alleen nog een pand voor nodig. “We praten met verschillende partijen en zoeken sponsors. In Australië en Denemarken is Headspace opgezet met een gift, en nu financiert de overheid het volledig”, vertelt van Amelsvoort. Leijdesdorff: “De jongeren willen graag iets wat centraal ligt, goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, maar een beetje uit de drukte. We denken bijvoorbeeld aan het oude Sphinx-terrein, Centre Céramique of het Oranjeplein. Het pand zelf moet open zijn, met veel ramen en licht.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2017-09-18: LEFteam
Beste Headspace crew,

Wij hebben een ruimte beschikbaar, we zouden graag een jongerenconglomeraat vormen om e.e.a. met elkaar te verbinden en het voor de jongeren ook eenvoudig en werkbaar te maken. Gerdie Haassen is onze contactpersoon binnen de Gemeente Maastricht, ons doel is duurzame samenwerking en jongeren echt verder te helpen. Samen staan we sterker toch? We hebben een lichte ruimte met veel ramen op een veilige en makkelijk bereikbare plek.
Vriendelijke Groet namens het LEFteam 0433581927
2017-10-15: Monique Jansen
Goedemiddag,

Als samenwerkingspartner willen we dit initiatief steunen middels het leveren van capaciteit,in de vorm van o.a. een jongeren en/volwassen coach. Eventueel kunnen we ook een ruimte beschikbaar stellen in Heerlen. Mochten jullie interesse hebben horen we dit graag.

Hartelijkst,

Monique Jansen,
Kinder- & jeugdcounselor.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)