Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Breken

Breken

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Glas breekt meestal niet meteen. Ik had het gezien in Fightclub. Wanneer je tegen een venster trapt spat het niet onmiddellijk uiteen, maar verspreiden de barstjes zich over het oppervlak zonder een fatale breuk te veroorzaken. In een momentopname, net als een baby die je geschrokken aankijkt voordat hij begint te huilen. Nog even je adem inhouden, en dan pas komen de tranen. Nog een trap, en dan pas breekt het glas.

Botten breken meestal niet meteen. Ik had niet over mijn schouder gekeken, dus even dacht ik dat het doorrijden gerechtvaardigd was. De scooter had mij geschept en ik was op mijn zij terechtgekomen. Geschrokken en geschaafd liep ik aan het stuur van mijn fiets naar huis. Na de klap van mijn voordeur huilde ik pas en bij gebrek aan beter plakte ik mijn knie vol kinderpleisters.

Een hart breekt meestal niet meteen. Zuchtend stond zij tegenover haar spiegelbeeld, de roze vaatdoek in de hand. “Hij maakte het uit per e-mail, Cato.” Vier jaar samen en heel wat ruzies verder. Zij was nu 27 en wilde eigenlijk niet met mij praten, want ik was te jong en ik zou haar verdriet niet begrijpen.

Een hart breekt meestal niet meteen. De grootvader had een maîtresse, en dat was een klap voor de grootmoeder. Het oorspronkelijke echtpaar scheidde en vermeed elkaar de jaren daarna zoveel mogelijk, de pijn koste wat het kost vermijdend. Tot de grootvader overleed en de grootmoeder dapper op zijn begrafenis kwam. Als eerbetoon, want ze had hem toch zo lang liefgehad.

Een hart breekt meestal niet meteen. Ik had het gemerkt die avond. Een kleine pijnscheut ging door mijn borst toen hij vertelde dat hij geen tijd meer voor me wilde nemen. Ik besefte dat ik teveel had gehoopt en vervloekte mezelf daarom. Dan maar praten met iemand anders, de barstjes tussen mijn ribben vergeten. Tot de klap de volgende ochtend aankwam, harder dan verwacht. Er nog een keer aan denken, en toen pas brak mijn hart.

Cato Boeschoten

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: