Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dubois-lezing: de Bijbel vanuit antropologisch en biologisch oogpunt

Dubois-lezing: de Bijbel vanuit antropologisch en biologisch oogpunt

Photographer:Fotograaf: commons.wikipedia.com

MAASTRICHT. Niet het woord van God, maar een dagboek van hoe de mens omgaat met de beproevingen van het leven. Zo vat biologisch antropoloog Carel van Schaik de Bijbel op in Het oerboek van de mens, dat hij samen met historicus Kai Michel schreef. Het is ook het onderwerp van zijn lezing op maandag 15 mei in de Aula van de Minderbroedersberg, waarmee hij de Eugène Dubois wisselleerstoel aanvaardt. Van Schaik gaat in op de oplossingen die de mens 12 duizend jaar geleden bedacht toen de landbouwrevolutie voor nieuwe ziekten en sociale ongelijkheid zorgde.

Van Schaik is hoogleraar biologische antropologie aan de Universiteit van Zürich en directeur van het Anthropologisch Instituut en Museum van de Universiteit Zürich. Hij is expert op het gebied van orang-oetans, die hij jarenlang in Indonesië heeft geobserveerd. Na bioloog Frans de Waal en antropoloog Mark Stoneking is hij de derde Dubois-hoogleraar. De leerstoel, opgericht door de Stichting Eugène Dubois, wordt ieder jaar door iemand bekleed die het interdisciplinair denken bevordert en een groot publiek kan aanspreken. Van Schaik brengt een week bij de Faculty of Arts and Social Sciences door waar hij masterclasses zal geven over de culturele evolutie van de mens. In het najaar geeft hij opnieuw een lezing en masterclasses, dan bij de Faculty of Health Medicine and Life Sciences, waarbij hij ingaat op de evolutie van intelligentie.

'Het Dagboek van de Mensheid: hoe de Hebreeuwse Bijbel ontstond', maandag 15 mei, 20.00 uur,  Aula Minderbroedersberg, toegang gratis

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2017-06-08: Math van den Hof
Ik wil er toch even op wijzen dat in bovengenoemde tekst aanvaardt moet staan en geen aanvaart.
2017-06-13: Cleo Freriks
U heeft helemaal gelijk, ik pas het aan!

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)