Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een complèx conflict

Een complèx conflict

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Om te beginnen: wij op de Berg zijn enorm blij met onze nieuwe woordvoerder. Nou ja, de woordvoerder van ons Hoge College maar het voelt toch een beetje alsof hij van ons allemaal is. In korte tijd uitgegroeid tot Germanicus’ tweede rechterhand (tsja, ik ben de eerste…) en terecht, want GvD, zo noemen we Gert liefkozend, is de rust zelve en heeft ontegenzeggelijk een kalmerende invloed op onze leider.

Dus mijn hart sprong over toen ik dinsdagavond nietsvermoedend met mevr. B op de bank in De Heeg van een kopje slappe koffie zat te genieten, het Limburgse tv-nieuws aanzette en ineens die markante kop zag. Buiten op straat geïnterviewd, met op de achtergrond de entree van onze Berg. Tegelijkertijd ging de telefoon. Gert: “Heb je me gezien? Je moet ook op de site van 1Limburg kijken, voor het hele interview! Doei!” Ik pak mijn tablet. Het ging over een bijeenkomst waar een Israëlische dissident zou praten over het beleid van de staat Israël jegens de Palestijnen, zoiets. Op 4 mei, in het oud-gouvernement, de rechtenfaculteit dus. Dat was nu, op 2 mei, door de UM verboden. Beetje laat, vraagt de interviewer? Gert legt uit dat de aanvraag zo was geformuleerd dat ze het niet in de gaten hadden. Tweede reden, “het is vlak voor dodenherdenking en daar moet je je onderwerpen op aanpassen”. Dan de derde reden, let op lezer: “Het conflict Israël-Palestina is een zeer complex conflict en dat zou besproken moeten worden - dat is goed voor de studenten -  vanuit verschillende invalshoeken. Niet vanuit één perspectief, er is maar één spreker.”

De interviewer graaft verder: het gaat hier over een conflict tussen de stáát Israël en de Palestijnen, dat gaat niet over de Holocaust. Waarom die gevoeligheid op 4 mei dan?

Onze Gert trapt er niet in. “Nee, het gaat niet over de Holocaust maar het conflict Israël-Palestina is een zeer complex conflict en dat moet je vanuit verschillende invalshoeken bespreken.”

De interviewer houdt aan: was het niet beter geweest om niet te reageren, het gewoon door te laten gaan, ze zouden die avond toch ook om acht uur twee minuten stilte houden? Een heel mooi gebaar toch?

Gert: “Jazeker. Maar nogmaals, het is een complèx conflict, we willen graag met hen een wetenschappelijk debat organiseren op een ander tijdstip, waar alle partijen een bepaalde kijk op het conflict kunnen geven.”

 

Nou lezer, zijn we trots of niet! Onze woordvoerder laat zich niet gek maken! Hij heeft de hogere woordvoerdersschool met vlag en wimpel doorlopen, en daar leren ze wat ze ook aan moderne politici leren: je hebt een boodschap die je moet communiceren, dus als een journalist je een vraag stelt communiceer je je boodschap! Wat de vraag ook is! Ook al stelt hij drie verschillende vragen, je geeft steeds hetzelfde antwoord!

Nu hoor ik u brommen dat we bij een universiteit juist wèl gewoon antwoord moeten geven op vragen van de media, zeker als je transparantie en openheid hoog in het vaandel hebt, maar wacht even: dat staat in het Strategisch Programma en het belang daarvan moeten we ook niet overdrijven hoor. Zo’n programma is een intentieverklaring, daar kan altijd wat tussen komen.

Tot slot: we zijn hier ook getuige van een interessante koerswijziging. Is een onderwerp complex, dan laat de UM voortaan niet slechts één spreker aan het woord maar altijd meer, vanuit verschillende perspectieven. Want dat is academisch. Dus bij de volgende lezing over smeltende ijskappen komt er iemand uit de stal van Trump die zegt dat het niet waar is. Een lezing over de vluchtelingenproblematiek? Daar moet beslist een PVV’er bij. Enzovoorts. Hoe zei Gert het namens ons Hoge College ook al weer? “Dat is goed voor de studenten.”

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: