Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Met je talenknobbel naar de buren

Met je talenknobbel naar de buren

Photographer:Fotograaf: Simone Golob/Wikipedia

De dag van de...

Sprechen Sie Deutsch? Parlez-vous Français? Spreekt u Nederlands? De organisatoren van de Dag van de Buurtaal (9 mei) hopen dat Nederlanders, Duitsers en Belgen hier drie keer volmondig ‘ja’ op kunnen antwoorden. Ze denken dat kennis van elkaars taal de handel en samenwerking in de Euregio zal bevorderen. Observant ging langs dé plek waar buurlanden samen komen (en ze weten er ook nog iets van handel): de School of Business and Economics.

Daar leert een kleine rondgang dat het niet al te best staat met de talenkennis. Dat wil zeggen; de buurtalenkennis. Engels gaat iedereen vloeiend af en een enkeling spreekt ook een mondje Italiaans, Spaans of Grieks. Maar de meeste Nederlanders komen niet verder dan “vakantie-Frans” of “ik begrijp het wel, als ik het maar niet terug hoef te praten-Duits”, terwijl de gemiddelde Duitse student het aantal bekende Nederlandse woorden op twee handen kan tellen.

“Ik denk dat het belangrijker is om talen te leren die in veel landen worden gesproken, zoals Spaans en Engels”, zegt Duitser Alex Jessen. “Zeker in Europa, waar je veel buurlanden kunt hebben.” “Dat is een uitdaging”, beaamt de eveneens Duitse Rosanna Siller. “Dan zou ik dus ook Pools, Deens en nog veel meer moeten spreken (negen talen om precies te zijn, hoewel enkele variaties op het Duits zijn, red.). Ik spreek wel Frans trouwens. Als je een cultuur goed wil leren kennen, dan moet je ook de taal spreken.” De Nederlandse Lisa in ’t Zand vind het wel van belang dat buren elkaar verstaan. “Je moet er in ieder geval iets van kunnen maken, het hoeft allemaal niet vloeiend.” Zelf spreekt ze redelijk Duits en een beetje Frans. “Of Duitsers en Franstalige Belgen meer Nederlands moeten leren? Wel als ze vaak met Nederlanders te maken hebben, dan mogen ze wel iets meer hun best doen.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)