Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Plannen Tapijn aangepast

Plannen Tapijn aangepast

Photographer:Fotograaf: LIAG Architecten

MAASTRICHT. Het meest opvallende verschil met het plan van ruim een jaar geleden: het nieuwe vierkante hoofdgebouw op het Tapijnterrein, met veel glas en geroeste metalen stroken en ’s avonds - althans volgens de schetsjes - feeëriek verlicht, is vervangen door een ronde glazen constructie die nog het meest doet denken aan drie gigantische, ietwat slordig opgestapelde, filmblikken. Dat zal, volgens de toelichting tijdens een gezamenlijke presentatie van de gemeente en de universiteit afgelopen maandagavond,  als “alzijdig rond gebouw los staan van de bestaande gebouwen en zo beter aansluiten op het park”.

Tweede grote verschil met het plan dat in februari 2016 werd gepresenteerd: het project zal niet meer in 2020 klaar zijn, maar pas in 2023. De reden daarvoor: de UM gaat de komende tijd flink wat geld uitgeven aan de andere kant van de Maas, in Randwijck. Daar staat een biomedisch centrum op stapel, voorheen bekend als proefdiervoorziening, plus een laboratoriumgebouw ten behoeve van de nieuwe onderzoeksgroepen rond de universiteitshoogleraren, plus waarschijnlijk een gebouw voor de nieuwe datascience-tak van de UM, plus een grootscheepse renovatie van de UNS50. Dat alles gaat tientallen miljoenen kosten. Om die reden heeft het college van bestuur besloten om terug te vallen op de oorspronkelijke ideeën over de ontwikkeling van de Tapijnkazerne. Toen die in 2013 werd aangekocht was nog een tienjarenplan voorzien, met 2023 als einddatum. Later is die termijn met drie jaar ingekort.

Overigens is het nu voorziene ronde “alzijdige” pand nog niet definitief goedgekeurd door de gemeentelijke welstandsautoriteiten, vertelt Ralph Herben van UM-vastgoed en speciaal belast met de Tapijn. Aanpassingen zijn dus nog mogelijk. Wel definitief zijn de plannen voor het park, waar een soort mini-dierentuin zal komen en waar ook de fietsers naar verwachting weer wat meer ruimte zullen krijgen. Het park wordt ook minder heuvelachtig dan de architecten vorig jaar aankondigden.

Was het Tapijn-project tot nu toe vooral nog een papieren exercitie, binnenkort zal het er wat heftiger aan toe gaan op het terrein. In juli is de sloop van een aantal panden voorzien. En ja, er zullen ook bomen sneuvelen.

Overigens is het wachten nog wel op een oordeel van de Raad van State. Daar ligt een aantal bezwaarschriften van buurtbewoners, onder meer over de parkeervoorzieningen. Eind deze maand wordt de uitspraak verwacht.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)