Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Kiest mai! Iek bien der beste!”

“Kiest mai! Iek bien der beste!”

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

We mogen weer! Kiezen bedoel ik, voor onze raden en raadjes. In de universiteit en de faculteiten. We mogen weer vertegenwoordigers kiezen die het onze bestuurders nu eens echt moeilijk gaan maken, in plaats van al die vriendelijke jaknikkers die op dit moment onze raden bevolken. Ja toch? Of ben ik nu te streng? Of te ouderwets? Een babyboomer die de jaren zestig nooit te boven is gekomen? Dat hoor ik wel eens, van deze of gene. Het is tegenwoordig sowieso niet meer zo in de mode om babyboomer te zijn, maar wat kun je eraan doen? Je wordt geboren als je geboren wordt, zeg ik met Cruijff. Dat was overigens een babyboomer die nóóit te horen kreeg dat-ie fout na de oorlog was, so to speak. Dus wat mij betreft is het afgelopen met babyboomerbashing. Ik zeg, opnieuw met Cruijff: Proud to be a boomer!

Verkiezingen, goed zo, maar dan zie ik op de goed verstopte UM-verkiezingssite dat er een clubje wp’ers bij Fasos is dat zich ‘constructivistisch’ noemt en dan hoor ik via de redactie van dit prachtblad dat die vooral “het bestuur geen spaken in de wielen willen steken” en dan denk ik: waartoe ben je dan op aarde? Ze willen méédenken! Ga dan maar zelf in het bestuur zitten, toch? Als je al niet eens bereid bent om met je machtige arm het hele raderwerk stil te leggen kun je beter thuis op de bank gaan liggen netflixen. Zo zie ik het. En nee, natuurlijk vind ik niet dat die aardige Fasosdecaan mevr. Sophie zo veel mogelijk pootje gelicht moet worden. Maar is het uitgesloten dat mevr. Sophie, of een van die andere aardige mevrouwdecanen, of die aardige meneer Philip van SBE of de dito meneer Albert van FHML ooit even de weg kwijt raakt? Ooit iets onzaligs in het aardige hoofdje bedenkt? Nee natuurlijk. En dan moet je op je qui vive zijn, beste raadsleden.

Hetzelfde geldt mutatis mutandis voor ons Hoge College. Ik durf het bijna niet te zeggen, gezien mijn kwetsbare positie in bergachtige beleidssferen, maar zelfs een Germanicus, zelfs een heer Boss en ja, zelfs een mevr. Lichtschicht, hoe hoog op de Olympus ook, rijden wel eens een scheve schaats, piesen wel eens in het verkeerde potje, bedenken na het zoveelste glas wijn bij het zoveelste dinertje wel eens iets…, hoe zal ik het zeggen, iets onpraktisch.

Trouwens, zou dat nou minder zijn als we onze bestuurders mochten kiezen? Nu krijgen we ze gewoon in de schoot geworpen: ziehier uw nieuwe voorzitter, uw nieuwe rector. Daar is dan en petit comité en achter hele hoge en zeer gesloten deuren over vergaderd. En de universiteitsraad wordt ‘gehoord’. Vervolgens dient die op straffe van verminking de mond te houden tegenover de buitenwacht. Wij dus.

Bij onze zuiderburen doen ze het anders. Daar wordt de rector gekozen. De rector is daar niet onze rector hoor, de rector is daar meer de voorzitter, of misschien wel het hele College van Bestuur. Het zijn professoren uit de eigen gelederen, die een heuse campagne voeren. En dan mogen studenten en medewerkers op hem of haar stemmen. De Vlaamse kranten staan de afgelopen weken bol van de rellen en roddels die zich rond de rectorsverkiezingen in Gent en Leuven afspelen. Aan vuile trucjes geen gebrek, schijnt het. Er zijn mensen in Nederland die het Belgische universitaire bestuurssysteem dictatoriaal noemen. Dus wel verkiezingen, daarna gaan ze kennelijk hun gang. Moeten we dat willen?

Ik weet het niet. Voordeel is wèl: er gebeurt weer eens iets. En wie wil nu niet Germanicus op een zeepkist horen roepen: “Kiest mai! Iek bien der beste!”

PS In Groningen hebben ze net een enquête onder studenten gehouden. Moet het College van Bestuur gekozen worden in plaats van benoemd? Ja, zegt 77,7%.

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: