Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Moederdag voor alle soorten moeders

Moederdag voor alle soorten moeders

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

De dag van de...

Voor wie de bloemen-, parfum- en bonbonreclames nog niet was opgevallen: zondag 14 mei is het Moederdag. “De dag is natuurlijk ontzettend vercommercialiseerd”, zegt Josje Weusten, onderzoeker bij FASoS, gespecialiseerd in het beeld van moederschap in de Nederlandse hedendaagse samenleving en literatuur. “Maar ik ben er wel voor om het in stand te houden. Er is weinig aandacht voor het moederschap. De zorgende taken – die ook vaders op zich nemen – krijgen weinig erkenning en waardering. Organisaties als de Association for Research on Mothering grijpen de dag dan ook aan om aandacht te vragen voor politieke kwesties. Zo woedt er nu in Canada een discussie of je borstvoeding moet kunnen geven in het openbaar. En ik vind het leuk dat de kinderen een versje of een tekening maken. Het leert ze iets voor iemand anders te maken en dat het niet altijd om hen draait.”

Maar de reclames rondom Moederdag, die zouden wel anders mogen van Weusten. “Sowieso zijn ze erg traditioneel: lippenstiften en strijkijzers, dat zijn de cadeautjes. Maar het probleem is vooral dat ze zich richten op één soort moeder. Een blanke heteroseksuele vrouw met twee kinderen. Terwijl er heel veel verschillende moeders zijn die allemaal op hun eigen manier moederen. Het is erg eenzijdig." Het zijn overigens niet alleen Moederdag-reclames die zich hier schuldig aan maken. Tijdens haar PhD-onderzoek, spitte Weusten een Prénatalcatalogus uit. “Op één of twee foto’s stond een gekleurde vrouw en het is echt een dikke catalogus.”

Weusten voelt wel iets voor een Ouderdag, in plaats van een aparte Vader- en Moederdag. “Dan leg je meer de nadruk op het feit dat beide ouders zorgtaken verrichten en ook allebei werken.” Als het versje maar blijft.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)